Loading...
Satire šumske

Da se razpiše konkurs za nekog uljudnog okupatora, da nas dovede u red

Nihad Filipović

Ovo gore je naslov jednog svojevremenog intervjua sa piscem Duškom Kovačevićem. Misli čovjek na Srbiju, a ja nešto kontam, vrijedi i za nas resto birvaktilašnje jugobalkandžije, ali koje smo sreće, neće to nas snaći: Čerčil se bio nameračio 1944. na me(h)ki trbuh Europe, pa da odozdo, s Balkana, od Dalmacije i jajca dokusure kurčenje onog u centru fatherlanda u Berlinu. Ali, glavni baja bio Jenki u Bijeloj kući. A u ratovima kao i u pornićima, onaj sa najvećom ćunom vazda se najviše i pika.

Helem, ne od Dalmacije, nego udare Ameri, uz patriotsko sufliranje Laki Lučijana i italijanske mafije, s juga na Siciliju, pa onda odozdole, laga(h)nice uz italijansku dokoljenicu sve do jajca tj. Rima i Berlina. Što su prošli i osobodili od Hićinih nacića i onih Musolinijevih crnobalnih prutića sa fesićima na glavušama, posta primjer uspjeha i blagostanja u post-ratnoj Europi.

Smiriše Ameri i japanske bušido bubuleje. Roknuše im one strahobalne atomske strahe na Hirošimu i Nagasaki i kako roknuše, tako japanske bušido bubuleje prestaše s kurčenjem.

I šta bi od postratnog Japana? Grebi ga, isto što i od Italije, Austrije, Zapadne Njemačke … i tako dalje i tako bliže. Sve što je Jenki oslobodio poslije postalo uspješno, k'o uzćorluk nama ostalim nesretnicima koje Rusi i kojekakvi komi-kolektivisti osobodiše od zdrave pameti i ućeraše nam do balčaka sreću za narednih 45. godina.

Vaistinu, i ono što preživjesmo, usprkos našim kolektivističklim budalašima, preživjesmo thanks to mlijeku u prahu  i Trumanovim jajima, a kasnije, hvala lovi što su nam Ameri doznačavali na svaki mig našeg Zlatnog teleta; hoće baćuška u Kremlju izlaz na topli Jadran, nemigne tele, a od Bijele kuće stiže haber: Ne daj. Šta treba, avioni – na; pristup Nato vojnoj alijansi na mala vrata – na: podpisuj Grčka, podpisuj Turska s Jugoslavijom mini NATO pakt; treba konzervi – na; lova treba – i to na.

I tako, dok je trajalo, njekako je bilo, što kažu – i kruha i igara. Ali kako Regan s onim Ratom zvijezda razbuca rusku kaljektivniju raspaljotku od Vladivostoka do Berlina, te gruhnu Zid u Berlinu, a 1980. preseli nam na ahiret tele i ikona (ime joj znate), Ameri izgubiše za nas interes – i sve ode u Tri krasne.

Eh, kamo hude sreće da nas Ameri okupiraše na vrijeme. Ne bi danas Kovačević moro javno razpisivati konkurs za nekog uljudnog okupatora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *