Loading...
PolitikaSvijetVijesti

Ona je to morala znati

Foto: Mattis Sandblad

Preveo: Sanjin Salahović

 (Članak objavljen u norveškom tjedniku VG – 16.6.18. Sylvi Listhaug, poslanik u Parlamentu ispred desne populističke stranke Frp (Fremskritspartiet) je donedavno bila ministar pravosuđa. Smijenjena je glasanjem u Parlamentu zbog zloupotrebe slike i teksta u promidžbi svoje politike na Facebook-u)

Sylvi Listhaug se izražava bolno direktno na svom FB profilu o Staračkom domu St.Halvard – i u isto vrijeme opasno iskrivljuje stvarnost. Ona piše: ”Radnička partija i gradska skupština u Oslu izbacuju stare ljude iz staračkog doma. Korisnici doma i njihova rodbina plaču. Sada vlasti koriste starački dom kao prenoćiste za Rome. Zar ih nije stid?”

Tačno je da su stari morali iseliti i da je gradska skupština sa Radničkom partijom najodgovornija za događanja. Tačno je da su ljudi plakali. I tačno je da se zgrada sada koristi za prenoćiste siromasima i beskućnicima. Iz svake rečenice, koja je sama po sebi tačna, pristalice Listhaug mogu zaključiti da su stari izbačeni da bi se napravilo mjesta prosjacima i drugim beskućnicima. I očito je bila namjera da se to tako i shvati, od onih koji čitaju njenu objavu na FB.

Ako pogledamo izjavu za štampu koju je dala Frp (Partija napretka) iz koje Listhaug dolazi, a koja je i jedan od doprinosa ovome slučaju, mogu se ova dva slučaja staviti u perspektivu. ”Gradsko vijeće izbacuje pacijente staračkog doma da bi dalo lijepo mjesto za život stranim prosjacima”, kaže se u izjavi.

To je direktna laž. Starački dom St.Halvard je zatvoren jer je zgrada prestara i loša. Njeni stanovnici morali su dijeliti i kupatilo i toalet. Standard je bio mnogo lošiji od onoga koji bi trebao biti ponuđen starim ljudima koji napuštaju svoj dom i odlaze u ustanove javne brige. Kada se dom zatvorio, njegovi su se štićenici premjestili na druga mjesta u gradu, sa boljim standardom.

Pripreme za to su počele još za vrijeme prošlog sazivanja skupštine grada koja je bila vođena od strane Høyre (Desno) i Frp (Partija napretka). Dugo vremena je i sama Sylvi Listhaug bila viši vijećnik u njoj. I ona je upravo bila zaokupljena željom da obezbijedi starijima dostojne uvjete zivota. Posebno kada moraju živjeti u jednom od mnogih ustanova za stare u gradu.

Zato je neotesano graditi priču kako to ona čini na FB profilu direktno dovodeći u vezu zatvaranje doma za stare i smanjenje mjesta u javnoj ustanovi za njih na jednoj strani i ponudom siromašnim beskućnicima na drugoj. Ona je to morala znati. I mi uzimamo za gotovo da je ona to znala. Njen vokabular i izbor riječi te način na koji gradi rečenice na to upućuju.

Rijetkost je u norveškoj politici vidjeti ovakvu grubu dezinformaciju. Ovo je čista propaganda. Smisao je otvoreno stvoriti dojam u potpunoj suprotnosti sa faktičkom situacijom.

Vidjeli smo sličan razvoj upotrebe jezika u drugim zemljema. Također u zapadnim demokratijama gdje se politička debata onečišćuje zakrivljenim i neistinitim iskazima mišljenja. Norveški političari su se tradicionalno držali dostojanstveno i čuvali se ovakvog načina zlouptrebe jezika. Mogu biti nesuglasni, ali nikada nisu sumnjali u same intencije sugovornika. Običaj je bio da se vjeruje da i druga strana želi najbolje svojoj zemlji i da svi žele jednu korektnu debatu.

Ovu je tradiciju teško održati. Posebno u vremenu u kome živimo. Doprinos Sylvi Listhaug nažalost vuče stvari u lošem smijeru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *