Loading...
EkonomijaSvijetVijesti

U UK se mjesečno zatvara blizu 60 bankarskih filijala

Izvor: https://news.sky.com/story/nearly-60-bank-branches-closing-every-month-11405251?dcmp=snt-sf-twitter

Za bosanskipogledi.com preveo Sanjin Salahović

Prema istraživanjima blizu 60 filijala raznih banaka i finansijskih zadruga biva zatvoreno svaki mjesec. Od 2015 god kada je počelo istraživanje do kraja 2018 god., 2868 filijala istih je zatvoreno ili su u početku postupka zatvaranja, a brojčani pokazatelji se i dalje pogoršavaju.
Udruženje potrošača “Which” tvrdi da je koliko još ove godine zatvoreno 670 filijala ili ce biti što je blizu rezultata iz cijele 2017 god. kada je broj iznosio 879.
Mobilne banke, internetske banke i apovi na telefonima se nude kao adekvatne zamjene ali nisu dostupni svakome. Oni također mogu biti nepouzdani, kao što pokazuje nedavni TSB-ov pad internetske mreže.

NatWest je zatvorio najveći broj filijala. 638 je ukinuto ili je na putu da bude do kraja 2018 god. Prate HSBC (440), Lloyds (366) i RBS(350).
Posebno je pogođena Kraljevska banka Skotske, izgubivši 368 filijala od 2015 god.
Financijski ekspert u ”Which? Money” Gareth Shaw je rekao da je zatvaranje čin oduzimanja zajednicama i potrošačima pristupa potrebnim financijskim uslugama.

Dok je za banke to čisto komercijalan čin važno je da one prepoznaju i potrebe potrošača, njenih vlastitih mušterija i zajednica kojima služe prije nego jednostavno zatvore vrata pred nosom istima”, kaže on.

Glasnogovornik trgovačkog udruženja UK Finance kaže: ”Ogranci banaka igraju vaznu ulogu u životu lokalnih zajednica i zato se odluke o zatvaranju donose nakon iscrpljivanja svih drugih opcija kao što je reduciranje radnog vremena i broja uposlenika.”

Organizovanom uslugom pristupa Standardnom bankarstvu, predviđena je informacija i podrška za klijente s čime im se moze pomoći da minimaliziraju učinak zatvaranja filijala, pomažući im pri tome da pronađu alternativne puteve do banke i zadovoljenja svojih potreba.
Posjeta bankama je pala za četvrtinu od 2012 god. u taktu sa razvojem nove tehnologije koja je za cilj imala da omogući ljudima pristup banci u vrijeme i na mjestu koje njima lično najbolje odgovara.

Ali tehnologija nije za sve zbog čega velike banke nude i dalje bankarske usluge kroz 11.500 poštanskih bankovnih filijala.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *