Loading...
KulturaPolitikaVijesti

Sylvi Listhaug šuti o optužbama

BERGEN 02.04.2018. U noći na drugi dan Uskrsa, ulični slikar je nacrtao sliku Sylvi Listhaug na zidu kuće na uglu ulica Hans Holmboe i Fosswinkelsgate u Bergenu./ NTB scanpix

(izvor za članak iz NTB – Norsk Telegrambyrå, Norveška centralna informativna agencija)

Preveo: Sanjin Salahović

 Sylvi Listhaug šuti o optužbama

Najmanje pet novina u Norveškoj optužuje Sylvi Listhaug (Frp – Partija napretka) za laž, propagandu i ”forsøpling” (u bosanskom jeziku doslovan prevod – ”zasmetljavanje”) nakon njenog statusa na Facebook-u. Za sada ona šuti.

Aftenposten, VG, Dagsavisen, Nationen og Stavanger Aftenblad posvetili su joj urednički komentar u svojim izdanjima u kojima su izrazili snažno neslaganje te krenuli u obračun sa njom.

Pozadina je slučaj sa statusom koji je ona publicirala na FB nakon što je 60 korisnika staračkog doma St.Halvard u Oslu prošle sedmice premješteno u modernije ustanove sa vlastitim sobama i kupatilom.

”Ap (Radnička partija) i Gradska skupština u Oslu su izbacili starce iz staračkog doma St.Halvard. Stanovnici doma i rodbina plaču. Dom se sada koristi za prenoćiste Romima. Zar ih nije stid!?”, napisala je Listhaug u spornom statusu na FB.

Politika Listhaug

U uredničkoj rubrici ovih pet novina ukazuju između ostalog na to da starački dom, o kome se govori, ne vodi Oslo komuna nego ”Kirkens Bymisjon” (prev-Crkvena urbana misija). Ukazuje se na standard koji zahtijeva privatno kupatilo u svakoj sobi u staračkom domu, isti koji je uveden u vrijeme dok je Listhaug bila savjetnik za pitanja starijih u Oslu. Znači, događaj je u duhu politike koja za cilj ima da vremenom zatvori St.Halvard., govore komentari.

Novine također poentiraju činjenicu da je i Ministarstvo pravde, gdje je Listhaug bila ministar sve dok nije izgubila povjerenje parlamenta prije skoro tri mjeseca, to koje je i samo imalo odgovornost za akutnu potrebu rješenja prenoćista za Rome.

«Listhaug laže»

Dagsavisen (Dnevni list) smatra iz toga da Listhaug svjesno i sa namjerom laže u svome preodočavanju slučaja na FB. Novine pišu da je Listhaug ta koja se ponaša bestidno i da ona ”podgrijava već postojeći žar mržnje”. Novine ”Nationen” smatraju da Listhaug ”izmišlja i zakrivljuje” te optužuje bivšeg ministra pravde da se bavi populističkim izjavama.

”Koliko neprimjerna i nemoralna politika premijera Erne Solberg može biti?”, pita se Nationen. (prim.prev.-Erna Solberg je premijer u vladi Norveške iz reda Desnice koja je u koaliciji sa Frp (partijom napretka) Sylvi Listhaug.

«Zasmetljavanje debate» (norveški – ”forsøpling”)

(prevod je teško naći u našem jeziku, a da tako lijepo pokriva slučaj – najbliže po meni jesu riječi ”zagađenje” i ”onečišćenje”, ali nemaju šarm u ovom slučaju i ne pokrivaju dovoljno smisao po meni).

VG (tjednik ”Verdensgang” – Svjetski tok) piše da je svaka rečenica Listhaug-ovog statusa na FB tačna ”za i po sebi”. Međutim, argumentira tjednik, da se ona izražava ”mot bedre vitende” (kod nas bi prevod bio da se ”pravi toša/blesava” i da je to sto piše ”grubo iskrivljavanje istine” (svjesna manipulacija istom). Prema urednićkom komentaru u VG, Listhaug se bavi grubom dezinformacijom i čistom propagandom koja ”zasmetljuje” (zagađuje) debatu.

Novina Stavanger Aftenblad smatra da je način na koji Listhaug prezentira slučaj ”cinična i beskrupulozna propaganda” kojoj nije mjesto u politici.

Aftenposten (najveći norveški dnevni list – izdaje se u Oslu) koristi riječi poput ”forsøpling” (zasmetljavanje) debate” i ”villedende” (prev. – svjesno zavlačenje istine). Novine odlučno izražavaju razočarenje i zaključuju  da ovime Listhaug uopšte ne pridonosi mogućnosti da sa vrati na posao ministra.

Sylvi Listhaug u nedelju nije imala priliku da komentariše slučaj.

Vezni članak:

http://bosanskipogledi.com/2018/06/16/ona-je-to-morala-znati/

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *