Loading...
Politika

PALAMUĐENJE RATNOG PROFITERA

Piše: Nihad Filipović 

Palamudi ratni profiter, akademik Rajko Kuzmanović u banjalučkim „Nezavinsim novinama“; već u naslovu palamudi nam: „Dejtonski sporazum, jedini mogući oblik državnog uređenja“.

U društvenim stvarima nema jedino moguće Mr. Kuzma. Nego biva onako kako ljudi hoće, kako se dogovore, odnosno izbore. U društvenim stvarima ništa se ne dobiva na lijepu riječ, nego se interesi balansiraju, pa se izboriš, te imaš. Pitanje je samo kako se boriti: civilizirano, dijaloški i koristeći se postignućima prava ili nasilno, pa ko je jamio, jamio je. Prema tome, akademik palamudžija već u naslovu laže, što ne iznenađuje: laž je i stvorila takve poput njega.

Akademik, pravni ekspert i kolege, 1990-ih, moralno, materijalno, financijski, kadrovski i vojno najarcani, gurani i potpomagani iz Srbije, odlučiše za njihove istine i karijere, boriti se nasiljem, umjesto dijalogom i pravnim putem (a imali su mogućnost prema važećem Ustavu Republike Bosne i Hercegovine, lažu da nisu), a sada nam drkačija palamudi i drži bukvicu o pravu.
Palamudžija pravni ekspert, ovdje valja tri puta pljunuti, nema elementarni ljudski kredibilitet bilo kome soliti pamet; ima nas Banjalučana koji ga se sjećamo iz predratnog perioda. Pamtimo način na koji je kao predsjednik Okružnog suda, odstranjivao sa posla kolege „balije“ i „ustaše“. Sve „veliko“ što je napravio u životu, ta kakakterni opušak, napravio je nakon toga u nacionalističkom talasu nasilja i obespravljivanja. I danas, razumljivo, grčevito brani stečevinu.

A kako nepravo stečeno, braniti kao pravo? I kako nepravo, zaviti u pravo, sem nasiljem i laganjem. A u Bosni je sve od 1992, nasilje i teška, i preteška laž.

Ukratko, Rajko Kuzmanović je personifikacija svega što ne valja u dejtonskoj BiH. Jedan takav prosječan um do akademika da dogura… E pa jebi ga zemljaci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *