Loading...
OkruženjeSvijetVijesti

Norveška: od nafte do obnovljive energije

Foto: Thomas Nilsen, The Barents Observer

Stvarna priča

Prilog pripremila: Amna Dumpor

Znamo da je za održavanje klimatske sigurnosti potrebno zaustaviti sagorjevanje fosilnih goriva i preći na obnovljive izvore energije. Ali kako? Vodeći naučnici i delegati vlade postavljaju ovo pitanje ove nedelje na skupu u Južnoj Koreji. Možda se odgovor nalazi u Tromsou, na norveškom Arktiku?!

Norveška se smatra vodećim protivnikom klimatskih promjena i već generiše većinu svoje struje iz hidroenergije i traži da neke od svojih planina i rijeka pretvori u ogromnu zelenu bateriju, čuvajući snagu generatora vjetroagregata i solarnih ćelija u drugim dijelovima Evrope, a zatim i slanju struje kada sunce ne sija ili kada ne puše vjetar. Ali Norveška je i dalje glavni izvoznik nafte. Dok naftna polja Sjevernog mora počinju da se isušuju, Norveška nastavlja da izdaje dozvole za istraživanje arktičkih voda. Ritula Šah i panel stručnjaka i političara u Tromsou ovih dana raspravljaju o budućnosti energetike u Norveškoj i pitaju se kakvu poruku mogu da pošalju ostatku svijeta.

U svijetu ima 12 vodećih zemalja u korištenju obnovljive energije:

 

Island, Švedska, Kosta Rika, Nikaragva, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, SAD, Urugvaj, Danska, Kina, Maroko i Kenija

Čitaocima će biti drago da saznaju da još uvjek ima nade za našu planetu zemlju. Uprkos nedostatku političke volje u nekim zemljama, prelazak na obnovljivu energiju je prilično neizbježan, i neki naučnici misle da će se to dogoditi ranije, prije nego kasnije.

Nedavna studija istraživača na Stanford univerzitetu predviđa da bi svijet mogao za nekih 20 do 40 godina biti potpuno napajan obnovljivom energijom. I imajući u vidu da već posjedujemo potrebnu tehnologiju, to nije tako teško ni zamisliti.

Skoro 50 zemalja na koje bi se klimatske promjene mogle negativno odraziti, dogovorile su se da će njihova energetska proizvodnja postati obnovljiva do 2050. godine, a mnoge zemlje širom svijeta već aktivno prelaze na vjetroelektrane, solarnu i geotermalnu energiju.

Izvor: clickenergy.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *