Loading...
PolitikaVijesti

KAKVA AMATERSKA GREŠKA: Rusi proterani iz Holandije su slučajno razotkrili NESLUĆENU MREŽU ŠPIJUNA i nešto još gore

Fotografija: ABS-CBN News

Ruski agenti koji su proterani iz Holandije, navodno su slučajno odali više od 300 svojih kolega.

U četvrtak su objavljena imena ovih Rusa koji su osumnjičeni da su pokušali da izvedu hakerski napad na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW), a to su Aleksej Morenec, Jevgenij Serbrjakov, Oleg Sotnikov i Aleksen Minin.

Istraživačka novinarska agencija “Bellingcat” koja je otkrila prave identitete napadača iz Salsberija, koji su otrovali Sergeja Skripalja, navodi da su dvojica od četvorice Rusa koji su u aprilu proterani iz Holandije, registrovani da žive u Vojnoj akademiji ruske vojno obaveštajne agencije GRU u Moskvi.

Automobil marke lada Alekseja Moreneca je takođe registrovana u odeljenju za hakere GRU, nedaleko od Vojne akademije i istraživači su rekli da su pretragom ostalih vozila registrovanih na ovoj adresi identifikovali 305 drugih članova jedinice 26165 koja je optužena za sprovođenje hakerskih napada širom sveta.

Holandske vlasti su juče objavile da su osujetile napad na OPCW, tako što su uhvatile četvoricu Rusa dok su sedeli u automobilu ispred sedišta organizacije u Hagu. Kod njih je navodno nađena i hakerska oprema sakrivena ispod haube automobila koji su iznajmili.

Saopšteno je i da su oni izbegli da budu optuženi jer su nosili diplomatske pasoše.

Četvorka je ostavila za sobom navodno pravo bogatstvo dokaza koji govore o ruskim tehnikama špijunaže i hakovanja i koji ukazuju na njihove veze sa GRU.

Prema podacima koje je objavilo holandsko Ministarstvo odbrane, oni su napravili niz nesmotrenih poteza, zahvaljući kojima su razotkriveni.

Zatim, u automobilu koji su iznajmili u Holandiji nađeni su računi za taksi, koji su pokazali da su muškarci putovali iz sedišta GRU do aerodroma u Moskvi pre početka njihove hakerske misije.

Dalje, četvoricu agenata GRU su holandske i britanske tajne službe identifikovale čim su sleteli na aerodrom u Amsterdamu gde su se sreli sa posrednikom.

“ORKESTRIRANI ČIN PROPAGANDE” Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odgovorilo na optužbe Holandije

Njih su pripadnici MI6 i holandske tajne službe pratili i uhvatili dok su pokušavali da hakuju vaj-faj mrežu OPCW-a pomoću hakerske opreme u gepeku automobila.

Kod njih su nađene karte, na telefonima i kompjuterima obeležene mape i pretrage na Guglu koje su pokazale šta im je bila misija.

Sedmorica Rusa koje je Amerika optužila za hakerske napade, a među njima je i četvorka koju je proterala Holandija

Dvojica od četvorice su imali brojeve pasoša 0135555 i 0135556, što pokazuje da su istovremeno izdati, a što je, kako navodi “Dejli mejl”, jasan znak da su špijuni koje sponzoriše država.

Laptop koji je zaplenjen kod njih, povezao je muškarce sa sajber napadima širom planete, a na njemu je, navodno i selfi jednog od špijuna koji je pozirao na jednom od mečeva za vreme Olimpijskih igara u Rio de žaneiru 2016. godine, gde je, navodno, hakovao medicinske podatke o sportistima.

Brojni zvaničnici zapada su obećali da će uništiti rusku mrežu za sajber ratovanje, dok su iz Rusije negirali sve optužbe.

Izvor: Daily Mail, blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *