Loading...
PolitikaSvijetVijesti

Britanci se kaju

Članak sa NTB (Norveški telegrafski biro)

Preveo: Sanjin Salahović

Imidž: The Whitehouse Consultancy

Novi EU barometar pokazuje da se raspoloženje mijenja u Velikoj Britaniji. Samo 35% Britanaca kaže da bi glasali danas za izlazak iz EU. Novi Barometar mjeri temperaturu kod glasača u svih 28 zemalja članica EU. Čitavih 27.474 europejca je učestvovalo. Poenta ispitivanja je jaka i rastuća podrška EU projektu. Sve u svemu kaže 68 % ispitanika da smatraju da je njihova zemlja profitirala od članstva.

Tako popularna EU nije bila od 1983 god. Podrška je značajno porasla od britanskog referenduma za ”brexit”, prije nepune dvije godine.

Britanska većina za ostanak

Možda najveće iznenađenje ovi rezultati predstavljaju za Veliku Britaniju koja izlazi iz EU za nešto manje od šest mjeseci. U ispitivanju je 53 % upitanih Britanaca izjavilo da bi danas glasali za ostanak.

Samo 35 % smatra da ne bi, dok je 12 % neodlučno.

S kraja na kraj EU kaže 66 % upitanih da bi glasali za ostanak. U pet zemalja – Luksemburg, Irska, Švedska, Danska, Nizozemska, udio iznosi 80 % ili više.

Na suprotnom kraju su Italija i Češka gdje manje od 50 % tvrdi da bi glasali za ostanak u EU.

Pregovori propali

Eurobarometer je objavljen u srijedu rano ujutro, samo nekoliko sati prije dolaska predsjednika država i premijera na važan sastanak na vrhu o brexitu, istoga dana navečer. Ranije, na jesen, ovaj je sastanak obilježen kao ”trenutak istine” u pregovorima. Informacije su curile i opisivale očekivanja: Plan je bio da se, još u ponedeljak, sačini skica dogovora o razvodu. Zatim je tekst dogovora trebao biti predstavljen na ovom samitu na vrhu, zajedno sa skicom i političkom izjavom o okvirima budućih odnosa.

Nije bilo tako. Umjesto toga pregovori su kolapsirali u nedelju uvečer. Od tada je potpuni zastoj.

Strahuje se situacija ”bez dogovora”.

EUpredsjednik Donald Tusk, na marginama samita, izjavljuje da nema razloga optimizmu.

Naprotiv, upozorava, rizik je veći nego ikad za stanje ”bez dogovora” ili kako bi se reklo da Britanci “izlete” iz EU bez ikakvog dogovora sa rezultatom kaosa i pometnje.

Tuskov izlazi sa zahtjevom da premijerka Theresa May izađe sa novim prijedlogom da bi se pregovori ponovo pokrenuli.

Theresa May pod pritiskom

Uporedo, Theresa May je pod velikim pritiskom na domaćem terenu gdje su prijedlozi koje je ona izložila u pregovorima, izvrgnuti kritici i opozicije i njenih pristalica.

Opozicijski laburisti traže nove izbore, promjenu vlade i novi kurs u pregovorima, sa značajno tješnjim vezama sa EU od onih koje konzervativci predlažu. Laburisti su također otvoreni za novi referendum o brexit-u, na radost EU pristalica koji se nadaju da mogu promijeniti rezultate iz 2016 god.

Sa svoje strane Theresa May na to ne pristaje.

Novi referendum, tvrdi premijerka, bi bilo nalik reći da su ljudi pogriješili na referendumu i da zato moraju dobiti još jednu šansu da učine ono što je ispravno. To bi bilo pogubno za povjerenje naroda u političare.

(©NTB)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *