Loading...
EkonomijaPolitikaSvijetVijesti

Protesti u Budimpešti: Hiljade Mađara demonstriraju protiv radikalnog desničara Viktora Orbana

Foto: independent.co.uk

Preveo: Sanjin Salahović

Novi zakon o radu dozvoljava poslodavcima da zahtjevaju od radnika i do 400 prekovremenih radnih sati godišnje.

Hiljade Mađara je protestvovalo u Budimpešti protiv vladinog novog zakona o radu dok uporedo raste bijes ljevičara protiv autoritarne vladavine desničarskog nacionaliste i premijera Viktora Orbana.

Nedeljni protest, pod parolom “Merry Xmas Mr Prime Minister” (sretan Božić premijeru) je četvrti u nizu u zadnjoj sedmici koje, protiv Orbana, izvode lijeve opozicijske partije, studentske grupe i civilni aktivisti. Novi zakon dozvoljava poslodavcima da zahtjevaju i do 400 prekovremenih na godinu. I to ga, po kritičarima, kvalifikuje za naziv: “Robovski zakon”.

Orbanova vlada se također suočava sa kritikama novijeg zakona koji joj dozvoljava ustanovljavanje novih administrativnih sudova koji bi se bavili senzitivnom problematikom kao što su: izborni zakon, protesti i korupcija.

Aktivisti su vezali mađarske i EU zastave dok su marširali od Trga heroja prema parlamentu.

“Nesuglasice rastu”, tvrdi dvadesetšestogodišnji Andi, student sociologije, učesnik nedeljnog marša. “Proglasili su dva zakona u ovoj sedmici koji…ne služe interesima mađarskog naroda”.

G-din. Orban se uporno sukobljava sa liderima u EU u Briselu nakon što je preuzeo kontrolu nad sudovima i medijima. Nadgledatelji Civilnih prava kažu da je, u režiji premijera koji je na vlast došao 2010 god.,  novi zakon o sudstvu posljednji u nizu poteza koji erodiraju demokratske institucije. Od tada on sistematski manipuliše izborni sistem da bi favorizovao svoju vladajuću Fidesz partiju i postavljao sebi lojalne na čelo javnih institucija.

Orban se rijetko zamjera većim izbornim grupama, ali ulične demonstracije, u organizaciji ljevičara ipak su buknule u glavnom gradu početkom ove sedmice. U utorak je policija koristila suzavac ispred parlamenta. G-din Orban je, zahvaljujući uglavnom antimigracijskoj kampanji i rascjepkanoj opoziciji, ponovno izabran u aprilu. Početkom ovog mjeseca, njegova je vlada natjerala Centralni Europski Univerzitet da napusti Mađarsku u sklopu njegove dugoročne kampanje protiv utemeljitelja univerziteta George Soros-a. Fidesz je dao izjavu u nedelju tvrdeći da je “sve više uočljivo da su kriminalci dio uličnih protesta organizovanih od strane Soros-eve mreže”.

Izvor: INDEPENDENT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *