Loading...
EkonomijaFilosofijaKomentariNaukaOkruženjePolitikaSvijet

Zbogom distopijama

Urednički komentar u norveškom tjedniku Morgenbladet od 4.jan.2019

Preveo: Sanjin Salahović

NB: Distopija je zamišljeno, horor društvo budućnosti. Predodžba o društvu u kome sile zla preuzimaju vlast – na primjer u formi: diktature, kriminaliteta ili ekološkog sloma. Distopija je suprotna ”utopiji”.

Najoptimističnijima među nama je bilo lako, onako u zrak, vikati:”Sretna nova godina”! Jer šta možemo misliti o novoj 2019 godini? Pesmistički scenariji o sudnjem danu dominiraju literaturom i filmom. Radi se o geoolujama, cunamijima i totalitarnim društvima koja željeznom rukom gospodare ženskom plodnošću. I dosta od politike također je dobilo, pesimistički u crno, obojene okvire narativa. Možemo čuti da je socijalna država pod udarom imigracija, da nam roboti uzimaju poslove i kao što je svima poznato, da idemo neumoljivo prema klimatskoj propasti.

“Veliki politički narativ u 21.st. je distopija”, sumirao je nedavno danski stručni magazin Antropologija. Distopije u politici su rezultat propasti ideologija, tvrdi urednik. U 19. i 20. st. su utopije, kroz narativ, strukturisale stvarnost. Bili smo cijelo vrijeme na putu prema nečemu perferktnome. Svjetski mir, besklasno društvo, sloboda za sve… Sada smo došli dotle da je veoma teško mobilizirati predodžbe potrebne utopijama. U takvom vakuumu, distopije puštaju korijenje.

Jedan od dobrih zadataka u 2019 godini je ne progutati baš sasvim političke distopije. Distopije paraliziraju i imaju moć da zaposle čovjeka na radu na njihovom samoispunjenju. Pa čime ćemo onda zamijeniti distopije? Da li je neminovnost pronaći nove utopije?

Prije nego zagrizemo ovaj problem pokušajmo promisliti koliko su ovovremene distopije u biti povezane sa utopijama. Prečesto, današnje distopije su samo jučerašnje utopije – samo što su dobile priliku da se pokažu u praksi.

Kada se utopije realiziraju bivaju uprljane kompleksitetom stvarnosti

Samo prije nekoliko godina je imigracija bila dio jednog veselog narativa o bogatstvu raznobojnog društva. Danas je ovaj narativ prerastao u pretjeran alarm narativa o propasti Zapada. Još do prelaza milenija socijalni su mediji prezentirani kao konačno otjelovljenje demokratije. Danas uviđamo da imaju i specifične nedemokratske efekte. Odvajkada smo tragali za univerzalnim lijekovima za nasljedne bolesti. Sad, kada nas tehnologija dovodi skoro pred ostvarenje ove medicinske utopije, uviđamo mogućnosti distopije u formi sortirajućega društva i dizajniranoga potomstva.

Tako je to sa stvarnošću. Gorka je. Zna da ujeda. Kada se utopije ostvaruju, bivaju uprljane kompleksitetom stvarnosti.

Uopije i distopije se ogledaju jedne u drugima. One i jesu tu da bi čovjek zadovoljio svoje potrebe da sanja totalitarne fantazije i da ih, šta košta da košta, proba provesti u stvarnosti. Ali u ovoj priči, klima slučaj se izdvaja u svojoj posebnosti. Priroda nije utopija. Ona nije produkt ljudske mašte. Ona je nešto po sebi i bila je mnogo prije čovjeka. U narativu vezanom za klimu, distopija se ne može zamijeniti novom utopijom. Ono što je idealno može biti samo uspješnost da se, u što većoj mjeri, zadrži ono što već jeste. Narativ o klimi jednostavno poništava utopije i distopije i traži realizam. Taj pipavi cilj koji možemo postaviti sebi jeste da uspijemo usporiti, prikočiti razvoj događanja. I istovremeno je priča o klimi i najveći narativ našega vremena. Činiti herojska djela u 2019 godini znači jednostavno učiniti sve da smanjimo emisiju klimagasova za 45% u vremenu do 2030 onako kako smo se obavezali Pariškim ugovorom.

Klima-narativ nam daje presudnu ulogu u borbi za nešto što je veće od nas samih. On nas može okupiti zajedno i usmijeriti prema zajedničkom cilju uprkos svim distopijskim predodžbama i konfliktima. Može li se zamisliti proporcionalno veći, korisniji, važniji i u isto vrijeme realističniji narativ? Zato je upravo klima, a ne distopija taj najvažniji narativ koji pokreće ljude u 21.stoljeću.

Sa ovim rečenim gore, zamišljenim kao neka vrsta nade: Sretna nova godina!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *