Loading...
PolitikaSvijetVijesti

Zašto se nasukala Trumpova ljubavna afera sa US generalima?

Foto: Getty Images

Piše: Jonathan Marcus –diplomatski korespondent

Preveo: Sanjin Salahović

Izgleda da je među omiljenim filmovima predsjednika Trumpa epski primjerak – “Patton: Želja za slavom”. General George Patton bio je karizmatičan, disciplinovan i borben oficir. Postizao je rezultate, ali je također bio tvrdoglav i kontroverzan – raportira se da je u dvjema prilikama udarao vojnike koji pate od borbenog stresa. Da li je Patton možda, u mislima predsjednika Trump-a, arketip jednoga generala? Ako je tako, mora da je duboko razočaran cijelim nizom generala koje je imenovao u svoju upravu. On je to i sam rekao nedavno, prilikom kojom je optužio generala James Mattis-a, svoga sekretara odbrane, kao neuspjeh. Otpustio ga je ”efektivno”, kako je sam tvrdio, ali u stvarnosti general Mattis je zapravo dao ostavku.

Ostavimo na stranu slučaj prvog savjetnika za nacionalnu bezbjednost gospodina Trumpa, generala Michaela Flynna, koji je zaista s razlogom pao na svoj vlastiti mač. Bio je prisiljen da podnese ostavku u februaru 2017. godine nakon što je lagao potpredsjedniku Mikeu Penceu za svoje kontakte s Rusima. U početku izbora kadrova za svoju administraciju Trump je bio veoma ovisan o vojnicima visokog ranga. Penzionisani general marinac, John Kelly imenovan je za sekretara za domovinsku sigurnost, nakon čega je postao šef osoblja Bijele kuće. Drugi viši marinski general, James Mattis, postao je sekretar za odbranu, a griješni Michael Flynn zamijenjen je savjetnikom za nacionalnu sigurnost u liku inovativnog vojnog mislioca, generala HR McMastera.

U kratkom vremenu svi su otišli. Do kraja decembra 2018. – sva trojica. Prvi general McMaster u martu, zatim general Kelly i na kraju Gen Mattis. Ovo nije iznenađenje. Izgledalo je to gotovo neizbježnim kada sam razgovarao sa nizom stručnjaka u nesto vise od prve godine godinu Trumpove administracije na vlasti. Njihov argument je bio da se predsjednik pokazao nesposobnim na primanju informacija na brifinzima te veoma ignorantnim za detalje. Na kraju, ovi visoko rangirani vojnici bi bili primorani da biraju između kodeksa vrijednosti kojima su se posvetili tokom svoje profesionalne karijere s jedne strane i prihvatanja sumnjivih pravila imovinskog magnata i realiti zvijezde koja ja zauzela Bijelu Kuću. Tak se i pokazalo. Zašto je onda g-din.Trump tako zaljubljen u vojsku? Treba imati na umu da je kontekst, a ne samo fakt da dolaze iz vojske, učinio uloge generala tako značajnim u ovoj administraciji. Često se zaboravlja da je i predsjednik Obama, među svojim osobljem, imao bivše vojne namještenike, među kojima je bio i njegov prvi savjetnik za nacionalnu sigurnost i tajnik boračkih poslova. Svi su bili bivši generali.

Ali ono što razlikuje Trump-ov tim od ostalih je činjenica da mnogi vanjskopolitički stručnjaci republikanske političke orijentacije, jednostavno nisu htjeli imati ništa sa njim. Gospodin Trump se morao veoma potruditi u ovome pitanju i imajući u vidu njegovu posebnost pogleda na svijet i ulozi ličnosti poput generala Patton-a u njemu, logično je bilo  poslužiti se uslugama američke ratničke kaste. Dobio je pet isprika (četiri zbog obrazovanja i jedna iz medicinskih razloga), što ga je poštedilo služenja u Vijetnamu. Ali njegova fascinacija vojnicima je gotovo opipljiva.

U nedavnoj TV sesiji u njegovom kabinetu izražavao je divljenje elitnim ešalonima američke vojske. “Po preuzimanju dužnosti”, rekao je, “Imao sam susrete sa mnogim generalima u Pentagonu. Izgledali su mi kao iz filmova. Izgledali su bolje od Tom Cruise-a. I jači.” Nije bilo čudna njegova želja da ispuni svoju administraciju vojnicima.

Trio: Mattis, Kelly i McMaster bili su dio male grupe koju su smatrali “odraslima u vrtiću”. Pretpostavljalo se da će govoriti istinu u oči moći, temperirati predsjednikove ekscese, umirivati saveznike itd. I određeno vrijeme su i uspjevali u tome. Predsjednik je mogao javno optuživati i vrijeđati saveznike u NATO dok je njegov ministar odbrane pokušavao, koliko je mogao, uvjeriti ih da je sve kao i prije.

Generali su ulazili u ovaj posao znajući da ih čeka nemoguća misija i jedan po jedan su ispadali iz igre. Služenje Donald Trump-u se jedno vrijeme moglo opravdati služenjem naciji. Ali kako je njegovo ponašanje postalo nebalansirano, a njegove politčke odluke nesuvisle, za svakog od ovih ljudi došao je trenutak kada više nisu mogli izdržati breme svoga položaja. Za James Mattis-a, na primjer, jednostrana odluka predsjednika da povuče trupe iz Sirije, prelila je čašu.

Odluka predsjednika Trump-a u vezi sa Sirijom je široko kritizirana od strane eksperata. Jedni kažu da je povlačenje prebrzo, drugi da mu nedostaje svaka vodeća strategija. Ali, a to je krucijalno “ali”, ona je popularna kod običnih glasača. Amiričke kampanje poput Iraka, Sirije i Afganistana, generalno su shvaćene kao “vječiti ratovi” i mnogi Amerikanci su umorni i muka im je od njih.

I u ovom primjeru, kao i drugim, racionalizam gospodina Trump-a je deficitaran, ali njegov osjećaj u stomaku nije. Izborom vojnika za visoko profilirane pozicije u administraciji, predsjednik Trump nije postiga šta je želio.

Kao vodeći ekspert za US vojne odnose, profesor Eliot Cohen na John Hopkins University mi je rekao:”Najinteresantnija stvar u svemu je da su vojnici tako duboki nosioci vrijednosti konsenzusa američke politike nakon Drugog svjetskog rata”. To znači, kako mi je objasnio, da oni vjeruju u sistem naših saveza i globalnu angažiranost. U ustrajnost politike, uključujući i “vječite ratove” i očuvanje socijalnih vrijednosti iz polovine proteklog stoljeća. I to nije u skladu sa predsjednikovim vlastitim pogledom na svijet.

Eliot Cohen nije pristalica Trump-a. Ali njegova ekspertiza je znakovita. Dao ju je prigodom svjedočenja pred Senatom kada se odlučivalo o mogućnosti da se uklone dugotrajne restrikcije koje su onemogućavale nedavno penzionisanom Mattis-u da preuzme dužnost sekretara za odbranu. “Mr Trump”, rekao je tad Cohen, “ima adolescentno shvatanje vojske i vidi je kao gomilu oštrih momaka koji su lično odani njemu. Ponovo da kažem, on je shvatio da to zbilja nije tako”.

Izvor: BBC News

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *