Loading...
FilosofijaKomentari

Sekularizam, sukob civilizacija i domovinska svijest

Naslovnica, Piet Mondrian, Kompozicija žutog, crnog, plavog, crvenog i sivog, 1921 –www.ideelart.com

Nihad Filipović

Sekularistička ideja je rezultat historijskog iskustva političkog zapada i racionalnog uma. Moglo bih se kazati i ovako: razultat je to učenja na greškama, jer je iskustvo, kako ingeniozno primjeti Oskar Wilde, drugi naziv za greške.

Duboko dole, sekularizam je linija razgraničenja političke, a onda i općenito kulturološke svijesti političkog zapada i istoka humaniteta. Šest stotine godina mlađa od kršćanstva, islamska teološka misao i na njenim zasadima izrasle istočne civilizacije, još čekaju neko svoje vrijeme, analogno vremenu renesanse, prosvjetiteljstva i protestantizma na zapadu humaniteta.

Hantingtonov sudar ili “sukob civilizacija” razumijevam na ovoj liniji razgraničenja političke svijesti humaniteta. Inače, ne vidim, na koji je način moguć sukob civilizacijskog, znači kulturološkog zapada i recimo, jedne kulturološki sekularne, istočne civilizacije, na čijim islamskim zasadima svijesti i tradiciji, egzistira moderna Turska. Jedno je taj sukob idejno projektirati, tj. zamisliti, što je moguće. Moguće je i nominirati ga “sukobom civilizacija”, ako civilizacije doživljavamo u ekskluzivno teološkom smislu. Ali, ako civilizaciju doživljavamo kao skup ukupnih vrijednosti kojima teži i koje osvaja društvo, onda, jedna sekularna Turska i općenito govoreći kulturološki istok, i vrijednosti kojima ta društva i civilizacije teže, iste su one vrijednosti koje je osvojila, koje i dalje osvaja i kojima i dalje teži politički i kulturološki zapad.

Sloboda, jednakost i bratstvo ljudi, pravna država i vladavina zakona, ljudska prava, suverenitet naroda itd., ideali su humaniteta, a ne njegovih dijelova. Razlike su u nijansama obojenim različitim tradicijama i povijesnim tokovima. Te razlike mogu producirati različita viđenja, a različita viđenja mogu voditi sučeljavanju, pa i sukobu, ali bi iza tog mogućeg sukoba, kao i uvjek u povijesti, bio politički interes, koji se uvijek da svesti na moć, političku moć i posebice moć i interes kapitala, a ne na civilizacijski shvaćen sistem ukupnih vrijednosti.
Stoga je sukob civilizacija moguć na razini primarne civilizacijske svijesti, koju razumijevamo teološki, ali ne i na razini razvijene civilizacijske svijesti, kao skupa ukupnih vrijednosti koje producira kako teološki, tako i sekularno oslobođeni duh. Taj bi se eventualni sukob, mogao klasificirati kao civilizacijski (jer papir trpi sve), ali to ne bi bio, da ponovim, sukob ukupne vrijednosti oslobođenog duha, nego politički motiviran sukob interesa, sukob moći, sukob prestiža, svekoliko moći i prestiža, a iznad svega moći i prestiža (tj. interesa) kapitala.

U modernom društvu, religija ostaje važan konstruktivni element kulturološkog modela društva, ali model mora biti obogaćen sekularnim vrijednostima, e da bi se makar stvorile pretpostavke za homogenizirajuću centripetalnost, koja će, ako je društvo multikulturalno, i dalje manjkati, ukoliko je ne prati identična domovinska svijest. A Bosna i Hercegovina upravo jeste takvo društvo multikulturalno, sa snažnom sveprisutnom klero-nacionalističkom sviješću i bez razvijene integralne domovinske svijesti.

One comment
  1. Muhamed Borogovac

    Nedopustiva je greska sto imate i zuti trokut u nizu grbova Bosne i Hercegovine, i to ravnopravno sa Ljiljanima, i kao posljednjeg u istorijskom nizu BiH simbola. Za taj trokut nema mjesta u jednom patriotskom glasilu jer je time to patriotsko glasilo odmah izgubilo svaki smisao svoga postajanja. Naime, ako je smisao da vase glasilo sluzi borbi za Bosnu, onda ne smijete priznati daytonsku podjelu Bosne, a koju simbolise upravo taj zuti trokut. Daytonska etnicka podjela je definitivan kraj Bosne, i u simbolickom, i u realnom smislu. U simbolickom smislu, zato sto je Bosna uvijek bila zemlja u kjoj su svi zivjeli u svojim religijama i kulturama ravnopravno jedni pored drugih, a zuti trokut simbolise etnicki podijeljenu daytonsku Bonsu, dakle taj trokut simbolise totalnu negaciju vjekovne bosanske kljucne karakteristike (neki koji vole da se sluze stranim rijecima bi kazali “bosanske paradigme”). Zuti trokut simbolise daytonsku “drzavu” koja ima i prakticni zadatak da mirno podijeli Bosnu na dvije drzave, da se u njenim institucijama obavi podjela mirnim putem da bi bila prihvacena i od svijeta. Ako ikako mozete, uklonite taj zuti trokut. To je i u vasem interesu, jer vam je sa zutim trokutom zagarantovan neuspjeh. Naime, tako ulazite u more mediokriteta koji su spremni na kompromise sa izdajnickom politikom i postajete neprepoznatljivi i osudjeni na neuspjeh.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *