Loading...
HistorijaPolitikaSvijet

Liban: Između čekića i nakovnja regionalnih sila

Imidz: http://www.52dazhew.com

Prilog pripremili: Amna Dumpor i Nihad Filipović 

??

Početkom marta tekuće godine naš portal je objavio prevod jednog članka u kojem se analizira aktualna politička i ekološka situacija u Libanu. Bio je to povod da ukratko ukažemo i na izvjesne paralelizme u političkoj konfiguraciji odnosa kakvi su etablirani u toj državi sa slikom i stanjem odgovarajućih odnosa u Bosni i Hercegovini.

Prilog koji danas prenosimo je reportaža francuskog arte tv. kanala i internet portala kojom se vrlo transparentno objašnjava historijski razvoj i današnja situacija u toj državi.

A country caught between competing powers. The lowdown on Lebanon.

Posted by Arte on Saturday, February 2, 2019

Vezani članak:

Pojašnjenje uredništva portala bosanskipogledi.com

Ovaj tekst prenosimo na našem portalu zbog mnoštva paralelizama koje uočavamo u političkoj situaciji u Libanonu (također Liban) i u Bosni i Hercegovini. Poput Libana i BiH je polu-predstavnička parlamentarna demokratija.
U Libanu je tzv. konfesionalizam, varijacija ili oblik konsocijacijskog ustroja, ustavni okvir, gdje su predstavnici određenih religijskih zajednica proporcionalno zastupljeni u institucijama vlasti.
Slično dakle kao u BiH gdje je ustavni okvir konsocijacijski ustroj prema kojem su predstavnici određenih etničkih (i religijskih) zajednica proporcionalno zastupljeni u institucijama vlasti.

Liban je imao građanski rat 1970., a oružani sukob, gdje jedni tvrde da je to bila agresija, drugi da je bio odbrambeni, a treći da je bio građanski rat, imala je i BiH.
U Libanu, imamo situaciju petljanja regionalnih sila Irana, Sirije i Saudijske Arabije, preko svojih satelita u unutarnje poslove libanske zajednice; baš kao u BiH što se regionalno okruženje preko političkih satelita u BiH, petlja i posreduje u poslovima bh. zajednice.
Saglasno ustavu, građani Libana imaju mogućnost promjene vlade, ali parlamentarni izbori, koji bi se imali održavati svake četvrte godine, od 2009. nisu održani, sve do 2018.; ne baš na dlaku paralelizam sa bh. situacijom, ali ni daleko od usporedbe, imajući u vidu teškoće sa kojima se u BiH formira vlast nakon izbora.
U Libanu parlamentarne stranke se formiraju i funkcioniraju na principu sektaških interesa, slično kao u bh. slučaju gdje također imamo političke stranke ustrojene na sektaškim interesima etnije (što se podudara sa interesima konfesija), a ne interesima zajednice građana.

Čak uočavamo i paralelizme i u ekološkoj svijesti i problemima zaštite okoliša, a što je problem, naravno, najprije svijesti i kulture, ali prema našem razumijevanju u dobroj mjeri i rezultat nefunkcionalnog političkog ustroja gdje se, što bi naš narod rekao, ne zna ni ko pije ni ko plaća.
Riječju, Liban je, poput BiH, podijeljeno društvo koje se održava u formi zajednice uz pomoć hibridne demokratije. (Nihad Filipović)

Libanu prijeti ekonomska i ekološka katastrofa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *