Loading...
SvijetVijesti

Libija: Egzodus iz Tripolija usljed pojačanih sukoba

Pripadnik snaga iz Misrate zauzima svoju poziciju u blizini vojnog kampa u Tripoliju, Libija 9. aprila 2019. godine.
REUTERS/HANI AMARA

 

Tripoli — Snage s istoka zemlje i trupe lojalne vladi u Tripoliju vodili su bitke u predgrađima libijske prijestonice u srijedu što je prinudilo hiljade ljudi da bježe iz svojih domova.

Libijska narodna armija (LNA) pod komandom Khalife Haftara s istoka zemlje, zauzela je pozicije u predgrađima oko 11 kilometara južno od centra grada, dok su čelični kontejneri i kamioneti na kojima su postavljeni mitraljezi blokirali njihov ulazak u grad.

Mještani su saopćili da su avioni LNA nadlijetali Tripoli i da su čuli zvuke sukoba u predgrađima prijestonice, prenose bh. portali, koji se pozivaju na agenciju Fena.

Haftarove snage nakratko su preuzele kontrolu nad bivšim međunarodnim aerodromom ali su ga borci lojalni međunarodno priznatoj vladi ponovo preoteli i LNA se utvrdila na položaje južnije od grada, saopćili su svjedoci.

Ujedinjene nacije saopćile su da je najmanje 4.500 građana Tripolija raseljeno, od kojih su većina pobjegli iz zona sukoba u sigurnije kvartove grada. Mnogi od njih sada su, međutim, blokirani zbog sukoba.

Snage LNA izmjestile su svoje uporište u istočnoj Libiji kako bi se prebacili u slabo naseljeni, ali naftom bogati jug zemlje u ovoj godini, nakon čega su, prije dvije sedmice, krenuli prijem Tripoliju gdje međunarodno priznata vlada premijera Fayeza al-Serraja ima sjedište.

Libija je podijeljena između dvije suparničke vlade od svrgavanja iz 2011. godine dugogodišnjeg čelnika Muammara Gaddafija. Ujedinjene nacije žele okupiti dvije strane oko plana za održavanje izbora i izvlačenje zemlje iz haosa.

Humanitarna agencija UN-a, OCHA, saopćila je da je izuzetno zabrinuta “nesrazmjernim i neselektivnim” korištenjem oružja i eksploziva u gusto naseljenim regijama. Pola miliona djece u rizičnoj je situaciji, dodaje agencija.

Pored humanitarnih posljedica, obnovljeni sukob u Libiji prijeti prekidom snabdijevanja naftom, jačanjem migracije preko Mediterana u Evropu, ugrožavanju mirovnog plana UN-a i ohrabrivanjem militanta da iskoriste haos u zemlji, prenosi Reuters.

Izvor: Reuters, Starmo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *