Loading...
PolitikaSvijetVijesti

Muslimani, oprostite, ali ne mogu vam poželjeti ugodne ramazanske dane…”

Foto: asialyst.com

Predsjednica Uygur instituta u Europi Dilnur Reyhan skreće pažnju na patnje muslimana širom svijeta, čak i od ruke drugih muslimana.

Melanhoničnim i tugaljivim tonom, Dilnur Reyhan, predavač na Nacionalnom institutu za orijentalne jezike i civilizacije – INALCO u Francuskoj, uputila je vapaj muslimanskom svijetu preko francuskog lista L’Obs, u kojem kaže kako ovaj svijet samo posmatra i ne poduzima ništa po pitanju najvećeg zločina protiv čovječnosti u 21. stoljeću, piše “Al Jazeera Balkans“.

Reyhan, predsjednica Uyghur instituta u Europi, počinje tekst izvinjenjem muslimanskom svijetu, pa kaže: “Oprostite, ali ne želim vam ugodan ramazan!

Skrenula je pažnju na ono s čime se suočavaju ujgurski muslimani u kineskim logorima, na patnje jemenskog naroda zbog svakodnevnog saudijskog bombardiranja i tihu trgovinsku razmjenu između pojedinih muslimanskih država i Izraela, uprkos tome što ta država bombardira Palestince.

Užasi su postali uobičajena pojava

Oprostite, ali ne mogu vam poželjeti ugodne ramazanske dane u vrijeme kada milioni Ujgura i drugih muslimana trpe i umiru u kineskim koncentracionim logorima, gdje se cijelom stanovništvu ujgurske regije koje govori turski jezik uskraćuje ramazan”, napisala je.

Kineske vlasti prisiljavaju muslimane da jedu svinjetinu, piju alkohol i odriču se svoje religije. Uništavaju se njihove drevne džamije, spaljuju knjige na arapskom pismu, a muslimanske zemlje sve to posmatraju u saučesničkoj šutnji. Štaviše, neke od tih zemalja blagosiljaju ovaj brutalni zločin protiv čovječnosti kako bi sačuvali svoje odnose s Kinom. Zato vam ne mogu poželjeti ugodan ramazan.”

Ne mogu vam poželjeti ugodan ramazan dok Jemence svakodnevno bombardira druga muslimanska zemlja više od tri godine, dok cjelokupno stanovništvo Jemena umire od gladi i kolere u totalnoj ravnodušnosti muslimanskog svijeta i dok muslimanske zemlje u tišini trguju s Izraelom, koji bombardira Palestince”, dodala je.

Ona navodi kako su ovi “užasi postali uobičajena pojava u muslimanskom svijetu”.

No, vi ostajete kameni, ćutite, ili, još gore: vi ste saučesnici, čak i počinitelji. Kako muslimani mogu tvrditi da žive dostojno ovog svetog mjeseca u kojem se svi muslimani pozivaju da čine dobro, da se bore protiv nasilja i da šire dobrotu?

Ramazan nema smisla ako se ponašate kukavički pred tim sramotama”, napisala je Reyhan, “jer samo hranite islamski kapitalizam svojim kupovinama. Ramazan je čak zabranjen – ‘haram’ – ako samo mirno sjedite dok su milioni vaše braće po vjeri lišeni ramazanskog posta, lišeni bilo kakvog života.”

Mjesec akcije, a ne praznih riječi

Autorica podstiče muslimane da ne provode mjesec ramazan dijeleći fotografije hrane, već informacija, lica tih žrtava, koji su “Božja stvorenja poput vas, koji su muslimani kao i vi”.

Pozvala je muslimane, gdje god da se nalazili, da “vrše pritisak na svoje izabrane predstavnike, zastupnike i vlade, kako bi se ti zločini okončali i da režimi terora poput onih u Kini, Saudijskoj Arabiji, Izraelu… osjete moć običnih ljudi, muslimana vrijednih tog imena”.

Na kraju piše kako se nada da će blagoslovljeni mjesec ramazan biti “mjesec akcije, a ne mjesec pukih riječi”.

Izvor: freshpress.info

One comment
  1. safet

    dokle ce zlotvori vrsiti genocid idtrebljenje zasto zasto svi cute zasto niko niko u sredstvima javnog mnjenja novine tv internet zasto se ne digne glas zasto narod ne izadze na ulice danima da u kaze na ova zlodela protiv muslimana da svet vidi cuje istinu svugde u celom svetu da se zna koje pravi terorista ustaj narod protiv krvolocnih zivotinja oni nisu ljudi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *