Loading...
Komentari

Stara laž u novom pakovanju

Naslovnica, autor nepoznat, izvor: www.qbarz.it/barzelletta/ius-primae-noctis/

Nihad Filipović

Prema izvorima, koje je lako otkriti uz pomoć internet pretraživača, jedini za koga se zna da je, u Osmanskom periodu dominacije Bosnom i Srbijom, primjenjivao ius primae noctis (pravo prve noći), bio je zloglasni janičar, dahija, Kučuk Alija. Ali Kučuk Alija nije bio Turčin, već Srbin, koji je primo Islam, janičar, muteselim (privremeni upravnik) Kragujevca i jedan od dahija na koje se dižu Srbi na ustanak početkom XIX stoljeća. Upravo ustanici će ga i pogubiti 1804. godine, i to uz znanje i “mig” Porte u Carigradu da ga smaknu; i njima se taj kabadahija i odmetnik od autoriteta Porte, zamjerio, zbog zuluma koji je činio, a posebno nakon što je 15. 12. 1801, ubio  beogradskog vezira hadži Mustafa-pašu.

Djelo nepoznatog autora, Kučuk Alija u atentatu na beogradskog vezira hadži Mustafa –  pašu. 

A onda, sretnete se sa knjigom Nenada Veličkovića,  Sahib; kad tamo, na str. 90. piše:

“Pradjed njegovog nepoznatog djeda rodio se u Turskoj Srbiji, u kojoj su plemići imali pravo prvu bračnu noć provoditi sa nevjestama svojih podanika”.

I tu se, po ko zna koji put uvjerite, koliko je duboka ta koletivna srpska obsjednutost kompleksom “turske krivnje”. Turci su ti, jel'de, koji su krivi za zve naše Krive Drine?

Jer evo, godina izdanja je 2012, Turaka nestalo, od polovice 19. stoljeća ih nema ni u Srbiji ni u Bosni, posljednja budala, a kamo li ne univerzitetski profesor i pisac, lako danas, služeći se internet pretraživačima, može odkriti istinu i s kim mu je baba spavala, a kamo li ne bajagi prakticiranje ili ne, tako “razširene prakse” uzimanja tuđih žena… A eto, otrovna laž traje i vrti se i dalje – od beletristike, preko celofanske nauke do publicistike.

Neznano je odakle, s koje strane, da li sa strane srbske, e pa da bi se mašta razpalila i svekilikom serbstvu dočaralo kako se teško živjelo pod Turcima – ili je, kao što danas tvrde neki “osviješteni” u Srba, to podmetačina srbskih dušmana sa zapada (čitaj katolika) da bi se eto i tako kazalo koliko su se Srbi miješali sa Turcima; tj. toliko da su danas pola Srbi pola Turci. Cilj je bio, kažu takvi obsjenari, zavaditi i razjediniti srpski korpus, e da bi se razdvojili Srbe muhamedanske veroispovesti i Srbe pravoslavace.

Kako god bilo i sa koje god strane došlo, laž je da je to bilo “pravo” i kao takvo primjenjivano u Osmanskom carstvu.

Ta amoralna “praksa” koje vuče unazad i nekoliko hiljada godina (spominje se u Epu o Gilgamešu), zaista je bivala “pravo”, ali na zapadu, u kršćana katolika, ne u muslimana Osmanlija. Upitno je koliko je i kako je primjenjivano na zapadu, ali je primjenjivano, izgleda najčešće kao taksa, znači kao naknada u novcu, e da bi i na taj način feudalac nešto izvukao za sebe od kmeta, posebno ako je ženidba značila prelazak mlade sa jednog na drugi feud, pod kontrolu drugog feudalca; a nekada je i bukvalno primjenjivano, npr engleski kralj Edvard I. je to “pravo” ozakonio i primjenjivao nad Škotima (ne i u Engleskoj).  Ali u Osmanskom carstvu nikada nije postojalo, niti se kao prećutna praksa primjenjivalo.

Naravno da su se dešavala – jer gdje je društvo, tu je i kriminal, kao mračna strana svakog društvenog reda –  kojekakva nečovještva, zloupotrebe itd., pa su se dešavala i silovanja. Ali je to bilo van zakona – i to je poanta ovog kratkog komentara:

Amoralno “pravo prve bračne noći” nepoznato je u Osmanskoj jurisprudenciji (pravnoj nauci i legislativi).

A zločina seksualnog napastvovanja širih razmjera u carstvu, moglo je biti, i vjerovatno je i bivalo, u nemirnim vremenima. U regularnim vremenima sigurno ne, jer je centralna vlast u imperiji bila čvrsta i u zemlji je morao vladati red. Kako bi inače ta imperije opstala u višestroljetnom vremenu trajanja, e da su takve teške nepravde i neljudski postupci,  nad podanicima primjenjivani?

Tako da – DA; duboko je to palanačkoj kulturi iz koje se društva i narodi čupaju decenijama. Što kažu ovi ovamo gdje sam sada: Make no mistake;  čupanje još ni u zametku nije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *