Loading...
Politika

Osvrt na hapšenje čileanskog diktatora Pinochet-a u Londonu, 1998.godine

Prevela i obradila: Amna Dumpor

Neprocesuirani slučaj Pinochet

Čileanski vojni diktator general Pinochet, optužen je 10. oktobra 1998. godine od strane španske vlade, u postupku koji je predvodio španski sudac Baltasar Garzon, za aktivno učešće u operaciji “Kondor” sredinom sedamdesetih – akciji masovnih ubistava i sakupljanja obaveštajnih podataka tkz. kontra-terorizma, sa ciljem eliminisanja političkih protivnika u zemlji i inostranstvu. Njegovi kolaboratori i zajednički izvršitelji ove akcije bile su aktivne službe bezbjednosti: Argentine, Bolivije, Brazila, Čilea, Paragvaja i Urugvaja. Pinochet je takođe bio osumnjičen da je putem svojih vojnih jedinica, u periodu od septembra do oktobra 1973. godine, organizovao pogubljenje 75 političkih protivnika u različitim gradovima Čilea (slučaj poznat kao “Karavan smrti”). Takođe je osumnjičen da je imao saznanja o operacijama koje su u Čileu i izvan njega, preduzete od strane tajne policijske agencije DINA – Nacionalne obaveštajne službe, kao i uloge u implementaciji operacije Kondor. Pinochet je uhapšen u Londonu šest dana kasnije, prilikom  posjete Velikoj Britaniji iz zdravstvenih razloga, gdje je proveo godinu i po dana u kućnom pritvoru, prije nego što ga je britanska vlada, u martu 2000. godine, pustila na slobodu i omogućila siguran povratak u Čile.

Zbog odugovlačenja procesa od strane pravno-političkih međunarodonih faktora kao i odbijanja čileanske vlade da procesuira generala Pinochet-a za počinjene zločine – nikada nije bio osuđen i u međuvremenu je preminuo u Čileu, 10. decembra 2006. godine.

U povezanim linkovima na kraju priloga možete da pogledate dva YouTube snimka vezana za slučaj Pinochet sa stavovima dvoje najutjecajnih (neo)liberala iz tog perioda, Milton Friedman-a i Margaret Thatcher.

Milton Friedman, ekonomista i nobelovac koji se smatra ocem (neo)liberalizma, demantovao je izjave da je bilo kada i bilo gdje javno podržavao vojnog diktatora Pinochet-a, ali je dao informaciju o tome da su određene liberalne strukture u Americi, podržavale i potpomagale ekonomske reforme u Čileu koje su se, uprkos očekivanju i načinu funkcionisanja vojnog hijerarhijskog modela, pokazale kao najuspješnija ekonomska priča Latinske Amerike.

Margaret Thatcher – nekadašnja britanska premijerka i politički counterpart anglo-američke liberalne alijanse, koja je svojevremeno izjavljivala  da Nelsona Mendelu  smatra teoristom, javno je podržavala generala-zločinca zbog njegove pomoći i udjela za vrijeme folklantskog rata, u periodu između 2. aprila 1982 – 14. jun 1982.

 

https://www.bbc.co.uk/sounds/play/w3cswsnw

Svjedok
(radio program, bbc)

Bivši čileanski diktator, Augusto Pinochet, uhapšen je u Londonu u oktobru 1998. godine. Španski advokati su insistirali da se Pinochet izruči u Španiju, gdje bi se suočio sa optužbama za mučenje i ubijanje političkih protivnika u Čileu.  Kao bivši šef države Pinochet je tražio diplomatski imunitet. Držan je u kućnom pritvoru u Velikoj Britaniji više od godinu dana. Lucy Williamson je tom prilikom razgovarao sa stručnjakom za odnose s javnošću Patrikom Robertsonom o njegovim naporima da se general vrati kući u Čile.

Izvor: BBC

Povezani linkovi:

https://youtu.be/dzgMNLtLJ2k

https://youtu.be/p7j3N5cCyf8

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *