Loading...
KulturaPolitika

K’O KIŠA OKO KRAGUJEVCA

Piše: Nihad Filipović

Drugovi i drugarice, gospoje i gospodo Serbi, presaberite se i skontajte; nemojte mena baliju da umjesto vas kontam šta je u vaše ime rađeno. I nemojte vazda oko istine – Ko kiša oko Kragujevca. Nego izvucite iz skontanog poštene, ljudske zaključke i ne dozvolite, kao što dozvoljavate, da vam četništvo piše historiju (može i bez h).

Da ima elementarne pravde i da je ta svijest prisutna kod prosječnog srBskog čovjeka, narod srBski ne bi svojim liderima dozvolio da u Srebrenici uopće kandidiraju Srbina za gradonačelnika, ama ne bi im dozvolio nogom kročiti na mjesto genocida, makar dok ne poumiru ovi što im zločinci, u ime srBsko, pobiše najmilije; da, da, u vaše ime drugarice i drugovi, gospoje i gospodo Serbi, nemojte se samozavaravati, u vaše ime u Srebrenici se ubijalo. *„Oslobođena“ od turaka Srebrenicu je vama đeneral Sotona predao na poklon. A vi je ćutke primište; biva – poklonu se ne gleda u zube, šta li?

 

U Kragujevcu bi, za jednog, stotinu, pa švapska noga nije mogla, decenijama iza Drugog svjetskog rata, kročiti na mjesto pokolja. A eto, isto ne vrijedi za Srebrenicu. Iako bi više stotina za jednog, ne vrijedi. Zašto? Eto, zašto?

Ja znam, ali eto, provokator, balijaner, šta da se radi, pa pitam.

 

*   A Šta kaže statistika, Popis 1991., Srebrenica, površina 527 km.kv., stanovnika – 37.211, od toga: Muslimani – 27.118 ili 72,9%, Srbi – 9.381 ili 25,2%, Hrvati – 38 ili o,1%, Jugoslaveni – 372 ili 1%, Ostali – 302 ili 0,8%.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *