Loading...
NaukaSvijetTehnologija

Medicina na pragu pronalaska Svetog grala u istraživanju karcinoma

kirstypargeter via Getty Images

Prilog pripremila: Amna Dumpor

?

Najnovija medicinska istraživanja iz oblasti karcinoma kojeg su, između ostalih, podržali i finansirali Bill Gates, Jeff Bezos, Microsoft i Amazon tajkuni, pokazala su da je moguće napraviti univerzalni test za njegovu ranu detekciju sa preciznošću rezultata i do 90%. Vodeći stručnjaci su vrlo optimistični da bi ovakav test znatno poboljšao prognozu pacijenata sa nekim od najsmrtonosnijih oblika karcinoma. Proboj bi mogao dovesti do mnogo ranije detekcije u procesu razvoja bolesti i povećati šansu pacijentu da otpočne sa tretmanom prije nego što se pojave tradicionalni simptomi. Smatra se da će novi test uskoro moći biti izveden u isto vrijeme kao i drugi rutinski testovi krvi, kao što je na primjer provjera holesterola – ili čak i pomoću aplikacije na mobilnom telefonu. Test za otkrivanje stanica karcinoma mogao bi se obaviti za svega 10 minuta.

“To je Sveti gral medicine”, rekao je profesor Colin Raston, hemičar, dobitnik Nobelove nagrade i redovni profesor na Flinders univerzitetu u Australiji. Raston je na novim istraživanjima radio u kooperaciji sa Američkim naučnicima, kada je izumio vrtložni fluidni uređaj (VFD) nakon eureka trenutka na trans-pacifičkom letu. Uz pomoću ovog uređaja, mogu se rezati male ugljenične nanocijevi (CNT) na jednake dužine sa neviđenom preciznošću. Nemogućnost dosljednog stvaranja nanocjevčica s jednakim dužinama i svojstvima, bila je jedna od nekoliko prepreka koje su frustrirale napore naučnika da iskoriste ove materijale za visoko ciljanu dostavu lijekova u terapiji karcinoma. Premda ne zvuči kao najkorisniji naučni poduhvat, ova metoda pomoću koje se kuhano jaje pretvara u tekuće stanje može donijeti veliki napredak u raznim oblastima, posebice u oblastima istraživanja i tretmanu karcinoma, stvarajući time ogromni potencijal za novu elektroniku i lijekove.

Foto: Flinders University, professor Colin Raston and his Vortex Fluidic Device, which successfully unboiled egg whites

Najčešće vrste karcinoma

Pet najčešće dijagnosticiranih karcinoma kod muškaraca su pluća, prostata, kolona/kolorektala, želudac i jetra, dok su kod žena dojka, debelo crijevo/kolorektal, pluća, cerviks i stomak.

Prema statistikama iz 140 od 184 zemalja u svijetu, karcinom dojke je najčešće dijagnosticirani karcinom kod žena i uopće.

Većina slučajeva karcinoma dojke je izazvana kombinacijom mnogih različitih faktora. Iako su tačni uzroci još uvijek nepoznati, istraživanja su do sada pokazala da određeni faktori mogu povećati ili smanjiti vjerovatnoću dobivanja karcinoma dojke. Ovi se faktori nazivaju “faktori rizika”, a biti žena u zrelim  godinama je najveći faktor rizika za razvoj karcinoma dojke. Mali broj žena ima izraženiju genetsku predispoziciju, uslijed postojanja historije bolesti u porodici.

Među državama članicama EU, najveća stopa smrtnosti od bolesti karcinoma zabilježena je u Mađarskoj, Hrvatskoj i Slovačkoj, dok je najniža zabilježena na Kipru. Na globalnom nivou, zemlje sa najvećom stopom oboljenja od ove opake bolesti su Danska, Irska, Australija, Novi Zeland,  Belgija, Francuska (urbano područje), Sjedinjene Američke Države,  Norveska, Kanada i  Češka, dok je najniža stopa oboljelih zabilježena u Nigeriji,  Gambiji,  Cape Verde, Butanu, Jemenu, Omanu i Namibiji.

“Polovina slučajeva karcinoma se može spriječiti promjenom načina života”

Proizvodi i hrana koje treba izbjegavati 

Genetski modifikovana hrana (GMO): Brzo rastuća industrija genetski modifikovanih usjeva infiltrira našu hranu sa alarmantnom brzinom. Više od 90% našeg kukuruza i soje sada je genetski modifikovano. Ova prilično nova praksa je izvor mnogih debata. Eksperti se slažu da adekvatno ispitivanje nije učinjeno prije nego što je GMO hrana dodata na listu sastojaka hiljadama proizvoda. Drugim riječima, niko – uključujući proizvođače uopće i proizvođače GMO hrane, zna dugoročni efekat koji će imati na ljudsko zdravlje. Potražite etikete bez GMO kad god je to moguće ili kupite organske proizvode (što uvijek znači da proizvod nije genetski modifikovan).

Mikrovalne kokice: Od hemijsko obložene vrećice do stvarnih sastojaka, mikrovalna kokica je u centru rasprava o karcinomu pluća širom svijeta. Ne samo da su zrna i ulje vjerovatno GMO (što proizvođač ne mora da otkriva, osim ako su organski) već i isparenja koja otpuštaju vještačku aromu maslaca sadrže diacetil koji je toksičan za ljude. Najbolje je napraviti kokice na staromodan način – bolji je ukus, ne otpuštaju se otrovna isparenja i zdraviji je izbor za vas.

Konzervirani proizvodi: Većina konzervi je obložena proizvodom koji se zove bisphenol-A (BPA), za koji se pokazalo da genetski mijenja moždane ćelije pacova. Mnoga plastična roba, termalni papir kao i razni zubni kompoziti sadrže BPA. Pomozite sebi i  zaštitite vaš DNK tako što ćete se držati svježeg ili zamrznutog povrća koji nemaju dodatih sastojaka. To je mnogo bolje za vas a i dostupno je tokom cijele godine.

Crveno meso na žaru: Iako je meso na žaru mnogo ukusnije, naučnici su otkrili da priprema mesa na ovakav način, naročito prerađivano meso poput hot doga – oslobađa karcinogen koji se u medicini svrstava u heterociklične aromatične amine. Kada grilujete crveno meso, ono mijenja svoju hemijsku i molekularnu strukturu. Bolje je da pečete, leširate ili pripremate meso u tavama i drugim posudama nego na roštilju.

Rafinirani šećer: Daleko najveća hrana/sastojak koji uzrokuje karcinom je visoko-fruktozni kukuruzni sirup (HFCS) i drugi rafinisani šećeri. Čak i smeđi šećer je visoko rafinisan – to je u stvari bijeli šećer sa nekim od uklonjenih melasa koji se dodaju za ukus i boju. Rafinirani šećeri (i hrana koja je napravljena sa njima), su izvor glavnih insulinskih šiljaka i hrane za ćelije karcionoma. Pošto je većina snabdjevanja šećerom u Sjedinjenim Američkim Državama napravljena pomoću genetski modifikovane (GMO) šećerne repe, zdravija opcija je organski med, šećer od kokosa ili sirup od javora. Sada kada onkolozi koriste lijekove za dijabetes u borbi protiv kancerogenih ćelija, nema sumnje (konačno) da te mutirane ćelije karcinoma vole šećer. Kancerogene ćelije se obično razvijaju i umnožavaju brzinom koja zahtijeva mnogo energije. To znači da im je potrebno puno glukoze. Također im je potrebno mnogo drugih hranljivih materija kao što su aminokiseline i masti; ne žude samo za šećerom.

Slani, kiseli i dimljeni proizvodi: Ovi proizvodi obično sadrže konzervanse, kao što su nitrati, koji su namjenjeni produženju roka trajanja. Aditivi koji se koriste u procesuiranoj hrani mogu se akumulirati u vašem tijelu tokom vremena. Na kraju, takvi toksini uzrokuju oštećenje na nivou ćelija i dovode do bolesti kao što je karcinom. Kada se dimljena hrana kuha na visokim temperaturama, nitrati se pretvaraju u mnogo opasnije nitrite.  Napomena: Ne misli se na fermentisanu hranu koju kuhamo kod kuće.

Soda i gazirana pića: Soda je u središtu debate o zdravlju već dvije decenije kao glavni sastojak koji prouzrokuje karcinom. Dopunjena sa visokokrupovanim kukuruznim sirupom (HFCS), bojama i nizom drugih hemikalija, gazirana pića su veoma loša za svaki aspekt vašeg zdravlja.

Bijelo brašno: Kada je brašno rafinirano, iz njega je uklonjena sva nutritivna vrijednost. Onda se brašno izbalansira sa gasom hlora kako bi ga učinio privlačnijim za potrošače. Glikemijski indeks za bijelo brašno je veoma visok – što znači da se povećava nivo insulina bez obezbjeđivanja hranjivog goriva. Ugljikovi hidrati se pretvaraju u tijelu u šećer, tako da prekomijerni proizvodi koji sadrže bijelo brašno mogu dovesti do povećane rezistencije na insulin.

Riba iz uzgoja: Komercijalno uzgajanje ribe omogućava proizvodnju velike količine ribe (kao što je na primjer losos), u prenapučenom okruženju. Više od 60% lososa konzumiranog u Sjedinjenim Američkim Državama potiče iz uzgoja gdje se riba tretira antibioticima, pesticidima i drugim kancerogenim hemikalijama kako bi se mogle kontrolisati bakterijske, virusne i parazitske epidemije koje su posljedica uzgajanja mnoštvo ribe u malom prostoru. Uzgajana riba također nema toliko količine omega-3 kao što je ima riba iz rijeka i mora.

Hidrogenizovana ulja: Ova ulja su hemijski izrađena i u njih se dodaje više hemikalija kako bi im se promijenio miris i ukus. Nalaze se u svim vrstama hrane, naročito u prepakiranoj, brzoj hrani i margarinu. Ova ulja su u stvari biljna, ali su obrađena u masnoće za koje je sigurno da uzrokuju razne vrste karcinoma, kao npr. omega-6 masti (koje Amerikanci previše konzumiraju) i za koje je dokazano da mjenjaju strukturu naših ćelijskih membrana.

Napomena:

Pored navedenih 10 vrsta štetne hrane, također treba izbjegavati bilo koju hranu označenu kao “dijetalna”, “lagana” ili “bez masti”. Da bi se uklonile masti ili prirodne kalorije, one se zamjenjuju hemikalijama koje su opasne za naš organizam.

Gdje se u stvari nalazimo u borbi protiv karcinoma? 

Ovo su uzbudljiva vremena. Naučno znanje koje godišnje proizilazi je zapanjujuće i ujedno otkriva složenost ovih bolesti koje kolektivno nazivamo karcinom. Već smo udaljeni svijetlosnim godinama od mjesta gdje smo bili prije 20 godina, i svakodnevno saznajemo nove stvari o biologiji karcinoma. U stvari, sada generišemo toliko podataka, uključujući sekvence nukleinskih kiselina i izraženih proteina u tumoru, hemijske potpise metaboličkih sistema – da postoji jos samo malo usko grlo. To nije nedostatak podataka koji ograničavaju medicinske istraživače već neophodne analize dostupnih i novih podataka. Ove analize će na kraju otkriti složene strukture karcinoma i njegove ranjivosti. Na pitanje da li misli da će se u našem vremenu otkriti lijek za karcinom, Barrie Bode, profesor na odjelu za biološke studije na Univerzitetu Sjeverni Illinois i član odbora Centra za biohemijske i biofizičke studije, je odgovorio da ne misli.  Još uvijek je to dug put, ali je generalno govoreći ovo dobra vijest za pacijente sa karcinomom.

Foto archive:  profesor Barrie Bode
www.niutoday.info

Trenutno najčešće korištene metode za otkrivanje kancerogenih tumora su tehnike slikanja, uključujući računarsku tomografiju, MRI skeniranje kao i biopsija. Međutim, ove metode nisu uvijek u mogućnosti da otkriju mikrometastaze ili mikro tumore koji su premali da bi se lako i pouzdano otkrili. Istraživači sa Univerziteta Rutgers u New Brunswicku, pronašli su način otkrivanja čak i najmanjih tumora karcinoma – što bi u budućnosti omogućilo praktičarima da efikasno prate kada i gdje se karcinom širi, pa bi mogli intervenisati ranije. Prabhas V. Moghe, renomirani profesor biomedicine i inženjerstva i Prorektor škole za istraživanje i inovacije na Rutgers-New Brunswick univerzitetu i njegove kolege, započeli su testiranje upotrebom nanočestica koje emituju svjetlost za otkrivanje kancerogenih ćelija. Rezultati njihovog novog istraživanja sada su objavljeni u časopisu Nature Biomedical Engineering. “Uvijek smo imali taj san da možemo pratiti progresiju karcinoma u realnom vremenu i to smo ovdje postigli. Pratili smo bolest u njenim početnim fazama”, rekao je profesor Moghe.

Foto: profesor Prabhas V. Moghe
www.soe.rutgers.edu

 

Izvor: medicalexpress.com/New York Post/PubMed/thebreastcancercharities.org/bbc.co.uk/newsroom.niu.edu/soe.rutgers.edu

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *