Loading...
HistorijaKulturaSvijetVijesti

Egipatski arheolozi pronašli 20 drevnih kovčega u blizini Luksora

Image copyright Egypt Antiquities Ministry

16. oktobra 2019

Pripremila Amna Dumpor

Egipatski arheolozi su pronašli više od 20 drevnih, drvenih kovčega u blizini egipatskog grada Luksor, objavilo je državno ministarstvo za starine, a više detalja o ovom otkriću bit će objavljeno na konferenciji za novinare u subotu.

Kovčezi, čiji su ukrasi jarkih boja još uvijek vidljivi, otkriveni su na tebanskoj nekropoli Asasif, na zapadnoj obali rijeke Nil. Poredani su u dva sloja, sa gornjim slojem poprečno postavljenim naspram donjeg.

Image copyright EGYPT ANTIQUITIES MINISTRY

Ministarstvo je ovo otkriće opisalo kao “jednim od najvećih i najvažnijih”  u posljednjih nekoliko godina.

Većina grobnica u Asasifu, koja se nalazi u blizini Doline kraljeva, datira iz kasnog razdoblja starog Egipta (664-332 pne).

Međutim, postoje i starije grobnice iz perioda 18. dinastije (1550.-1229. Pr. Kr.), koja je bila prva dinastija iz Novog kraljevstva i obuhvaćala je poznate faraone: Ahmosea, Hatshepsuta, Thutmosea III, Amenhotepa III, Akhenatona, Tutankhamuna i egipatske kraljice Hatshepsute

Image copyright EGYPT ANTIQUITIES MINISTRY

Prošli sedmice ministar za starine objavio je da su arheolozi otkrili drevno “industrijsko područje” u zapadnoj dolini Luksora.

Područje je uključivalo “kuće za skladištenje i čišćenje pogrebnog namještaja u kojima je pronađeno mnogo posuđa iz perioda 18. dinastije”, navodi se u izvještaju.

Izvor: BBC News

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *