Loading...
OkruženjePolitikaVijesti

Jasmin Malkić: Što je ostalo od hrvatskog demokršćanstva?

Foto: 

 

Što je ostalo od ljubavi / Što je ostalo od snova … pjevala je nekad Tereza Kesovija. Ono što je nakon teškog izbornog poraza u utrci za predsjednika Hrvatske ostalo u izbornom stožeru Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) je pustoš. Kandidatkinju ove stranke, Kolindu Grabar Kitarović smo, nadajmo se, zadnji put čuli da pjeva u javnosti – posljednja šansa bit će joj predaja dužnosti ali valjda će se suzdržati. Gospođa je naime evidentno politički umirovljenik, ali ono što je zanimljivije je sudbina HDZ-a, de facto stranke europske radikalne desnice koja u europski Parlament šalje političare koji kao da dolaze iz vremena osmanlijskih invazija na Beč.

HDZ je formalno demokršćanska, narodnjačka stranka, no njenom rukovodstvu je očigledno promaklo da je demokršćanstvo u manjim europskim državama ostalo bez ideja i pristalica koje odlaze na ekstremni dio desnog političkog spektra. Tamo je odavno otišla i baza HDZ-a, te nema više nikakvog razloga da i rukovodstvo stranke formalno ne prihvati svoju pripadnost ekstremnoj desnici. Dok se oni nećkaju, pjevač narodnih pjesama Miroslav Škoro je na predsjedničkim izborima zasjeo na mjesto lidera tog dijela političke scene i kao neiskusni individualac samo tijesno poražen od HDZ-ove kandidatkinje u prvom krugu predsjedničkih izbora. Kada u političku penziju pošalje i svog trenutnog predsjednika Plenkovića, HDZ-u za predstojeće parlamentarne izbore ostaju dvije varijante – ostati formalno na pozicijama demokršćanstva i izgubiti još glasova ili priznati realnost i formalno postati stranka ekstremno desne orijentacije. Ako izabere potonje, rukovodstvo HDZ-a će ubrzo vidjeti da se karte na toj poziciji moraju ponovno promiješati i da u dijeljenju mora sudjelovati i bilo šta što će Škoro staviti na političku scenu narednih mjeseci. U svakom slučaju uzbudljiv rasplet, bez Kolinde i Plenkovića, ali sa oštrom borbom za prevlast na ekstremnoj desnici sa mogućim ishodom konačnog raspada HDZ-a jer je ovo najjači udarac toj stranci još od smrti Predsjednika Tuđmana prije dvadeset godina.

Da bi izbjegao nabrojane opcije sadašnji Premijer Hrvatske Plenković može jedino preduprijediti formiranje Škorine stranke i svoju smjenu u HDZu nekim prijevremenim izborima. No to bi bio vrlo neizvjestan pothvat i izvjesnije je da bi ovom političaru, koji je karijeru napravio u europskom parlamentu zabavljajući publiku i bulazneći o nekakvim “legitimnim Hrvatima” po medijima (mada niko nikad nije dao pravnu definiciju te kategorije), mogli nakon ovog političkog brodoloma konačno vidjeti leđa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *