Loading...
HistorijaKultura

Srbi pišaju na Sarajevo

AP Foto/Michael Stravato, 08.04.1993., žena s pijace se vraća domu kroz tzv. Aleju snajperista

(Za bosanskepoglede.com uredio: NF)

Juče (04.04.2020.), u Bukovini su proslavili rođendan genocidne policije, a na današnji dan (05. 04. 1992.), Sarajevo je vojno blokirano, čime je otpočela najduža opsada jednog grada u modernoj historiji. Tokom opsade ubijeno je 14.011 ljudi, od čega 7.808 u prvoj ratnoj godini, a 3.392 u drugoj godini. Ubijeno je 1.601 dijete,a lakše i teže je ranjeno 50.000 ljudi.

Miodrag Stanisavljević, je jedan od onih Srba koji je na vrijeme progovorio o srbskoj paranoji, zločinima, Omarskoj, opsadi Sarajeva…
Iz zbirke pjesama “Jadi srbske duše”, evo u povodu žalosne godišnjice početka opsade Sarajeva, pjesma “Srbi pišaju na Sarajevo” , prvi put objavljeno u “Republici”, maj 1994. godine,

“Srbi pišaju na Sarajevo
upoređujući
parabole mokraće
s parabolama granata.

Zašto, upitah jednog raskrečenog,
satirete taj grad?

Taj grad je istorijska greška
i mora biti zbrisan
– velio mi pljesnuvši po dupetu top.

I dok ponavlja ‘zemlja srpska, zemlja srpska’
pljuvačkom mi lice prska
– ne on
nego nezgodan suglasnički sklop.”

Zbog ovakve poetike i uopće zbog njegovih stavova koje je otvoreno iznosio, i to onda, na vrijeme, kada je bilo rizično – i karijera, i pisao, i porodica i na kraju krajeva i glava u torbi, Stanisavljević je praktično izbrisan iz srpske književnosti.

Pa sami sada zaključite gdje je problem: u Sarajevu, Bosni i narodu koji je trebao nestati ili u jednoj kulturi što nastavlja pišanje na Bosnu i narod Bošnjaka, slavi zločin i čitav jedan (a i sve nas skupa) narod drži zarobljenim, nedozvoljavajući nam, evo, ni dan danas javno kazivati istinu.

Bože pravde!

One comment
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *