Loading...
Satira

Pazi, vrana!

Animacija, Rebecca Mock

Napisao: Nihad Filipović

(Mali, frtalj u šali – više opali, prilog analitici kolektivne paranoje)

Vidio, u mene mali vranu, đe kroz otvoren prozor uletila u primaću sobu i gruhnula u duvar. Pripalo se maksumče i ni makac. A vrana neko vrime ležala, te dođe k sebi, zbunjena poleti tamo- vamo po sobi, dite pod deku, a vrana na kraju potrefi, pa kroz isti onaj pendžer na koju je uletila i odleti… Ko zna kamo: more biti do drugog pendžera. No je jasno, kako je gruhnula, nemere biti da će posli tog biti ista. Ne-me-re! Jer tilo pamti. A đe neće onda i duša!
A viraj, tim prije, ni SVIT NEĆE BITI ISTI nakon pandemije što je vrana razširi. DOĆI ĆE DO PRESTROJAVANJA…. I u polju ideja i u polju prakse. Ono čemu upravo svidočimo jeste narativni rat za usvajanje MOJE istine, na kojoj će se onda graditi pristrojavanja u postpandemijskom periodu.

I tako, u mene mali, što kažu, priko noći postarao se, pa ko naki starmali izbehućen pita: – A ŠTA AKO JE vrana, zvana COVID -19 PANDEMIJA, FILIGRANSTKI IZTKAN PROJEKT KINE (a možda i kokano demokratske, puto-kratske Rusije), USMJERENA I UBAČENA KROZ PENDŽER (dobro hajde de, otela se pa uletila; more biti i tako, na isto se faća), DA NAM  POREMETI RED U KUĆI.

Ja pametnog mi diteta, pomislih i potapšem ga po glavici. More biti, more biti baš da je tako. Ubacilile vranu vamo kroz prozor demokratskog zapada (onog što je na strani ljudi i njihovih sloboda i prava), gdje onda te sile – koje su s onu stranu ljudskog prava i potrebe za slobodom, uz malu i očekivanu pomoć tzv. usefull idiots (Lenjinov termin) tj. korisnih idiota na demokratskom zapadu, love u mutnom, pojavljuju se kao posjednici skrivenog znanja, kao normalizatori stanja i kao oni koji nude pomoć i imaju rišenja. Eno baja si ga moj Kineza, postrojio ih pridsidnik u vrste ko cipanice u stroju (a mreža bruji i vibrira: vrlo impresivno, to nam treba, maršal, red, disciplina, nema labavo); velim, sanirala totalitarna Kina problem, nije šala, i odaje počast mrtvim; (i doktoru koji je među prvim “zazviždao” i povikao – PAZI VRANA, pa bio uhapšen zbor širenja dezinformacija – i posli umro. I u njega gruhnula vrana.)

Ruski projekt demoraliziranja javnog mnijenja i destabiliziranja prilika u državama EZ i uopće na političkom zapadu, nije od juče. Traje. A i u Regionu i u Bosni, vidimo šta rade ruske vrane… Ovo bi mogla biti samo još jedna faza; pa taman i da je nisu Kinezi (a ni Rusi) klonirali, nego je vrana od Svevišnjeg došla kao opomena dunjajluku: uhvatiš vranu i ubaciš u dvorište i kroz prozor komšijama. Nek’ se malo i oni o sebi zabave.

 A onda, nisu tajna ni poslovno-političke aspiracije kineskih vrana, na tragu enormnog ekonomnskog rasta, hvala kapitalističkom tržišnom modelu ekonomije koji je kineski komunistički vrh, (manje više sve odreda teški multimilioneri i milijarderi; do-lar-ski), mudro adoptirao, ne bi li tako produžili rok trajanja diktaturi u kojoj drže kineski narod, (sada omamljen naglim skokom životnog standarda). Kao što je poznato “zaoštrili” i odnosi na relaciji vrane Kine versus jastrebovi USA. A od protekcionističkog rata u ekonomiji i verbalnog šicanja i upucavanja, do biološke razmjene vatre, i ne čini se tako dug put. Nije li tako, u mene se mali pita?

– Činjenica je da se Kina nije baš pritrgla da vrani ne dozvoli izletiti kroz pendžer, da je zadrži u njenim granicama, jednom, kada je već i ovamo na zapadu bilo savršeno jasno o čemu se radi.
– Činjenica je da su hapsili i ušutkavali whistleblover liječnike; onaj prvi što je povikao – Pazi vrana, u međuvremenu je i sam fasovao COVID-19 i, iako u najboljim godinama, podlegao.
– Činjenica je da u Wuhanu postoji taj biolabaratoriji i da se vrana pojavila na stočnoj tržnici, a biva ne zna se kako je odabrala, baš tamo, među tolikim pijacama dolepršati.
– Činjenica je – čim se shvatilo da se radi o epidemiji koja okreće na pandemiju pojavili su se na društvenim mrežama (halat hladnog rata kojim ratuju kineska i ruska tajna služba), teze da je vrana iz LONDONA DONESENA i PUŠĆENA U KINI ili da su je donili i kroz pendžer ućerali Amerikanci… Ono, napad je najbolja odbrana!

A plaho pametna, sofisticirano i filigrantski pametna ta baja, zvana virus što hrupi s crnom vranom na “ciljanu” tržnicu stočne hrane u Wuhanu. Eksponencijalno se širi, (znači u sve manjoj jedinici vrimena, sve više se ubrzava piovećanje broja pacijenata), ali ubija selektivno, neđe oko 1%, a more i jače, ako niste vranu na vrime sočili; uglavnom većina će i fasovati i preživiti, a onaj manji dio što će biti ubijen, toliko je veliki, da i ovim što će preživjeti pomuti pamet. Ma genijalno!

Nako, velim – budući smo u narativnom ratu, u meni se mali pita! Jer u ratu nema nesvrstanih. Takvi prvi stradaju. Zato je dobro znati – ljudi, na kojoj ste strani Kada dođe do pucanja, da imate kakav takav zaklon.

Dole, Jurij Bezmenov, sovjetski pribig na zapad objašnjava kako psihološki djeluje ruska propaganda mašina (sovjetski period, a i danas je tako, s tim što je zahvaljujući pojavi novih halata – interneta i društvenih mreža, to još i dalje razvijeno).

Četiri su faze pranja pameti nacije:

1. Demoralizacija na tragu ideje cilj opravdava sredstva; (informacioni rat, propagandne podvale, plasiranje laganja kao istine).
2. Destablizacija; (poljuljanost u sobstvenom uvjerenju, gubitak sposobnosti racionalnog mišljenja i lučenja istine od laganja).
3. Kriza; (opća pometenost, sukob nepomirljivih, radikalnih ideja i “viđenja” rišenja krize).
4. Normalizacija; (pomoć nude pokretači toka pranja pameti nacije, oni su ti koji znaju rješenja i dobrohotno se nude kao spasioci).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *