Loading...
Satire šumske

Pazi, šišmiš!

Nihad Filipović

(Mali, frtalj u šali – više opali, prilog analitici kolektivne paranoje)

Vidio, u mene mali šišmiša, đe kroz otvoren prozor uleće u primaću sobu i gruhnu u duvar. Pripalo se maksumče i ni makac. A šišmiš neko vrime leži, te dođe k sebi, pa zbunjeno poleti tamo- vamo po sobi, dite pod deku, a šišmiš na kraju potrefi, pa kroz isti onaj pendžer na koju je uletio i odleti.

Ko zna kamo: more biti do drugog pendžera. No je jasno, kako je gruhno, nemere biti da će posli tog biti isti. Ne-me-re! Jer tilo pamti. A đe neće onda i duša!

A viraj, tim prije, ni svit neće biti isti nakon pandemije što je vrana razširi. Kontam, doće do prestrojavanja. I u polju ideja i u polju prakse. Ono čemu upravo svidočimo jeste rat narativa za usvajanje MOJE istine, na kojoj će se onda graditi pristrojavanja u postpandemijskom periodu.

I tako, u mene mali, što kažu, priko noći postarao se, pa ko naki starmali izbehućen pita: – A šta ako je šišmiš, zvani COVID – 19 pandemija, filigrantski iztkan projekt Kine (a možda i lafo demokratske, puto-kratske Rusije), usmjeren i ubačen kroz pendžer, (dobro hajde de, oteo se, pa uletio; more biti i tako, na isto se faća), da nam remeti red u kući?

Ja pametnog mi diteta, pomislih i potapšem ga po glavici. More biti, more biti baš da je tako. Ućerali šišmiša vamo kroz prozor demokratskog zapada (onog što je na strani ljudi i njihovih sloboda i prava), đe onda te sile – koje su s onu stranu ljudskog prava i potrebe za slobodom, uz malu i očekivanu pomoć tzv. usefull idiots na demokratskom zapadu, love u mutnom, pojavljuju se kao posjednici skrivenog znanja, kao normalizatori stanja i kao oni koji nude pomoć i imaju rišenja.

Eno baja si ga moj Kineza, postrojio ih pridsidnik u vrste ko cipanice u stroju, (a mreža bruji i vibrira: vrlo impresivno, to nam treba, maršal, red, disciplina, nema labavo). Sanirala totalitarna Kina problem, nije šala, i odaje počast mrtvim; (i doktoru koji je među prvim “zazviždao” i povikao – Pazi šišmiš, pa bio uhapšen zbog širenja dezinformacija – i posli umro. I u njega gruhno šišmiš).

Ruski projekt demoraliziranja javnog mninja i destabiliziranja prilika u državama EZ i uopće na političkom zapadu, nije od juče. Traje. A i u Regionu i u Bosni, vidimo šta rade ruski šišmiši… Ovo bi mogla biti samo još jedna faza, pa taman i da šišmiša nisu Kinezi (a ni Rusi) klonirali, nego je od Svevišnjeg došao kao opomena dunjajluku. Tek druzja ga  safaćali i ubacili u dvorište i kroz prozor komšijama. Nek’ se malo i oni o sebi zabave.

 A onda, nisu tajna ni poslovno-političke aspiracije kineskih šišmiša, na tragu enormnog ekonomnskog rasta, hvala kapitalističkom tržišnom modelu ekonomije koji je kineski komunistički vrh, (manje više sve odreda teški multimilioneri i milijarderi; do-lar-ski), mudro adoptirao, ne bi li tako produžili rok trajanja diktaturi u kojoj drže kineski narod, omamljen naglim skokom životnog standarda.

Kao što je poznato kineski godpodari šišmiša su “zaoštrili” i odnosi na relaciji šišmiši Kine versus jastrebovi Sjedinjenih Država Amerike. A od protekcionističkog rata u ekonomiji i verbalnog šicanja i upucavanja, do biološke razmjene vatre, i ne čini se tako dug put.

Nije li tako, u mene se mali pita?

– Činjenica je da se Kina nije baš pritrgla da šišmišima ne dozvoli izletiti kroz pendžer, da ih zadrži na pijaci u Wuhanu, jednom, kada je već i ovamo na zapadu bilo savršeno jasno o čemu se radi.

– Činjenica je da su hapsili i ušutkavali liječnika koji je prvi povikao – Pazi šišmiš. U međuvremenu je i sam fasovao COVID-19 i, iako u najboljim godinama, podlegao.

– Činjenica je da u Wuhanu postoji taj biolabaratoriji i da su šišmiši redovna pojava na stočnoj tržnici, a eto, ne zna se kako su odabrali baš tamo, među tolikim pijacama dolepršati.

– Činjenica je – čim su vladari šišmiša i  korisni idioti na zapadu shvatili da se radi o epidemiji koja okreće na pandemiju, pojavili su se na društvenim mrežama (halat hladnog rata kojim ratuju kineska i ruska tajna šišmiš služba), teze da su šišmiši, pazi sada ovo, iz Londona doneseni i pušćeni u Kini ili da ih je donila i kroz pendžer ućerala duboka država iz Washingtona.

A plaho bistra, sofisticirano i filigrantski pametna ta baja zvana virus što hrupi s crnim šišmišima na tržnicu stočne hrane u Wuhanu. Eksponencijalno se širi, (znači u sve manjoj jedinici vrimena, sve više se ubrzava povećanje broja pacijenata), ali ubija selektivno, neđe oko 1%, a more i jače, ako niste šišmiša na vrime sočili; uglavnom većina će i fasovati i preživiti, a onaj manji dio što će biti ubijen, toliko je veliki, da i ovim što će preživjeti pomuti pamet. Ma genijalno!

Nako, velim – budući smo u ratu narativna, u meni se mali pita! Jer u ratu nema nesvrstanih. Takvi prvi stradaju. Zato je dobro znati – ljudi, na kojoj ste strani. Kada dođe do pucanja, da imate kakav takav zaklon.

—————–

Dole, Jurij Bezmenov, sovjetski pribig na zapad objašnjava kako psihološki djeluje ruska propaganda mašina (sovjetski period, a i danas je tako, s tim što je zahvaljujući pojavi novih halata – interneta i društvenih mreža, to još i dalje razvijeno).

Četiri su faze pranja pameti nacije:

1. Demoralizacija na tragu ideje cilj opravdava sredstva; informacioni rat, propagandne podvale, plasiranje laganja kao istine.

2. Destablizacija; poljuljanost u sobstvenom uvjerenju, gubitak sposobnosti racionalnog mišljenja i lučenja istine od laganja.

3. Kriza; opća pometenost, sukob nepomirljivih, radikalnih ideja i “viđenja” rišenja krize.

4. Normalizacija; pomoć nude pokretači toka pranja pameti nacije, oni su ti koji znaju rješenja i dobrohotno se nude kao spasioci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *