Loading...
Satira

Pamet na kanafi

Spomen česma Josipu Brozu i Aliji Izetbegoviću, uz cestu Banovići-Zavidovići,
godina izgradnje 2007.

Piše: Nihad Filipović

Na bosanskim društvenim mrežama, od pojave u vilajetu pa do danas, zapaža se nekoliko fenomena, a ovdje izdvajam dva.
Numero uno, sve vrijeme traje, pojačava se i jenjava, kampanja ZA i PROTIV Alije – znate kojeg. Trenutno jenjava, a potom će nanovo, u punom zamahu, rascvitati se tikve. Po ko zna koji put.
Numero due, pojava što vonja s obraz-ćenife, jeste non-stop reciklaža jugonostalgije i posebno lika i djela Josipa Broza Tita.

Znači, jedni su ZA Aliju, protiv Tita, a drugi su ZA Tita, protiv Alije.

Ima i onih trećih; oni su ZA jednog i drugog! Ti su najtvrđa japija; drže se kao pijani plota parole: I poslije Tita – Alija Broz! Iako je, zna se to, maršal poručio: Drugovi, nemojmo se k'o pijani plota, držati zakona!

A svi su manje-više, više-manje za Bosnu. Svi kao navijaju za Bosnu… A oni u Bukovoj, jasno za Bukovinu. Ili Jugoslaviju; što mu ga dođe na isto.

Jaštaradi!

Znači, Bosna im je svima na usnama, ali ne i u srcu. U nekih, eno ih i po diplomatskim destinacijama u svijetu, tamo stanuje  Jugoslavija, odnosno Bukovina; što je opet isto, jel'te, što i Jugoslavija.

Moš’ misliti, zastupa u svijetu Bosnu, od nje prima plaću, a u srcu nosi Jugoslaviju. I Bukovinu… Ma strašna mašna, kažem vam.

S tim u vezi, skromna primjedba malenkosti ovog skribomana: Ljudi, s kim se ima posla, ispada da je još i dobro, što Bošnjake i Bosance zapa tih 22 do 27%  ili koliko već njihove zemlje.

Jedan reče – Sa nama kakvi jesmo – nije ni nama lahko…

I pravo reče. Dječja pamet na kanafi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *