Loading...
Komentari

Udario ajduk na ajduka

Napisao: Nihad Filipović

Malog Stanivuka smo, jasno, detektirali čim se pojavio. Od tada, moram priznati napravio je krupan iskorak. Ka boljem ili već viđenom? Ćemo dočekamo.

Sad’ za sad’ za njega ide odlično. Mali Stanivuk postaje ime, javno prepoznatiljiv postaje predmet divljenja ili pljuvanja; svejedno – i prvo i drugo radi za njega. Public relation pravilo br. 1. je, na tragu one – Nije vijest da je pas ujeo čovjeka, nego da je čovjek ujeo psa. Dakle, valja se naći u fokusu pažnje javnosti. Nebitno kako. Njemu i ajducima Trivićki i Vukanu je to uspjelo i već beru prve plodove.

Najprije, utisak je, Stanivuk, a i “njegov” tim ajduka, jesu inteligentna raja. Ovaj cirkus što rade u Skupštini bukovine je vrlo dobro osmišljen: provociraju Lakija i njegove ajduke. A oni su od tananih struna; psuju, kočijašaju, zategnu šakom na prvu, što u konačnici, propagandno radi za Malog Stanivuka i njegove ajduke.

Drugo, Stanivuk i ajduci vješto igraju na tanahne žice srbstva: njihova borba protiv Lakija i četere's ajduka je na velikosrbskom narativu; trude se dalje raspaljivati nacionalističke strasti, e da bi dokazali raji da su oni veći Srbi od Lakija i njegovih ajduka.

Takav diskurs je, naravno vladajući u Bukovini i Mali Stanivuk, Mala Triva i Mali Vukan, znajući s kim imaju posla, vješto igraju na kartu sigurnog dobitka u Srbistanu:

– pa je 9. januar (dan kada su se SDS poslanici 1992., pozicionirali van zakona RBiH; čitaj – otišli u ajduke) i za njih neupitan,

– genocida, ni u njihovim očima i pameti, nije bilo; (unatoč presudi najvišeg svjetskog suda. Znači i oni se tako pozicioniraju s onu stranu civilizacije, a to pali u srbstvu – ono, kada celom svetu zategneš od šake do lakta),

– i sljedstveno prednjem, Bukova je volja srbskog naroda; (znači, misleći doslijedno, Tomašica i svi ti silni logori i ubistva, i Korićanske stijene i Srebrenica… sve je to izraz volje srbskog naroda). Dakle, sapunica je to koju argumentiran i civiliziran politički dijalog obara u trenu, ali, hej, Stanivuk i ajduci su pametno shvatili i đe jesu i đe ostaju i šta ih katapultira u vrh, pa igraju na tu provjerenu kartu.

Sjetim se ovdje Lakija Drka. On je igrao na europsku retoriku (jer je shvatio da u onom vremenu igrajući na kartu velikosrbstva ne može utući stare “lavove” koji su u ratu stvarali Bukovu) pa je krenuo sa europskom pričom. Jasno, kao takav jedino je na američkim tenkovima mogao doći na vlast među Srbima. I tako je i bilo. Da bi čim je došao, znajući gdje je, zategao ručnu, zaigrao na provjerenu velikosrbsku kartu, p(r)odao se Putinu i Moskvi – i zato je svih ovih godina vlast.

Mali Stanivuk i ajduci ga danas obaraju pričom koja, provjereno i dokazano, pali maštu Srba. A pošto je vrijeme drugo, ne ono kada se Laki na američkim tenkovima kontra Karadžinih tandžara, uspinjao na vlast, nego je 2019. godina, gdje Laki doduše i dalje ima policiju sa tandžarama na dispoziciji, ali su i on i ajduci, u međuvremenu zgrnuli lovu, zadeverali narod kojekakvim nerazjašnjenim ubistvima i gurnili ga (narod) u iseljavanje – e stoga danas vladajućeg Lakija i ajduke, jeste moguće obarati i bez američkih tenkova, velikosrbskim narativom kojim se banda do sada održavala na vlasti.

Stoga da, čini se, mali Stanivuk i njegovi ajduci, igraju pametno.

A šta će biti poslije, kada padne Laki, a Stanivuk i ajduci postanu face na vlasti – e to ćemo tek gledati.

Dva su scenarija:

– Prvi, vjerovatniji: Bukovi Genocitet je činjenica, službeno Sarajevo je priznaje (već su priznali), naša ruka Bosni i Hercegovini je pružena, ne zanima nas prošlost, idemo dalje, bajagi, u srećnu budućnost.

– Drugi, manje vjerovatan, sve do nevjerovatan scenario: stvaran zaokret ka europskom setu vrijednosti, znači uklapanje u matricu civilizacije zapada, (znači vladavina prava, građansko društvo, ljudska prava), ili makar za početak, zaokret ka nekada snažnom, a danas gotovo da se i ne primjećuje, prekodrinskom srbstvu Svetozara Pribičevića i Nikole Tesle, ono – Ponosni na srbstvo i njihovu hrvatsku (bosansku) domovinu.

A ko poživi i dočeka, će da vidi.

27.12.2019.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *