Loading...
Komentari

Dr Ibrahim Pašić: Izdvojene misli

Pripremio: Nihad Filipović

Dr.sc. Ibrahim Pašić:

– Od Herodota pa do savremenog doba historičar nigdje nije politički i ideološki instrumentaliziran u tolikoj mjeri kao što je na Balkanu i u Bosni i Hercegovini. To je zbog toga što historičari tumače čiji je Balkan, čija je Srbija, Makedonija, Hrvatska, a posebno Bosna i Hercegovina.

– Stoga, nigdje nema većih nacionalista, kvislinga, marioneta ili mediokriteta kao što ih ima među balkanskim i bosanskim historičarima.

– Balkanski i bosanski sluganski “historičari” ciljano se “školuju” i proizvode, s ciljem da se iskoriste u političke i ideološke svrhe. Njihov nacionalizam je bio zasnovana na grubim lažima, podvalama, povijesnim neistinama i izmišljotinama.

Bošnjaci nikada nisu izdali neku “pradedovsku veru”, nikada nisu izdali svoje narodno ime, nikada se nisu odvojili od nekoga da bi mu se morali vratiti, nikada nisu bili Srbi ili Hrvati da bi to postali ponovo itd.

Što se stanja nacionalne svijesti Bošnjaka tiče (pa tako i njihovih historičara), osmanski multikulturalizam i ideja islamske umme, plus specifičan put Bosne i naroda Bošnjaka nakon povlačenja Osmanlija u granice moderne Turske, nakon tvorbe Kraljevine SHS i kasnije socijalističke Jugoslavije, gdje je i jedna i druga mini imperijalna tvorevina, u biti bile srpsko-hrvatski projekt (sa djelimičnim slovenačkim uplivom), a Bošnjacima (i ostalim) je u ostajalo samo klepiti ušima i pristati na svako rješenje koje im je nametao S-H-S interes; znači taj specifičan tok i historijske okolnosti u kojima se našao narod Bošnjaka nakon 1848-78, 1918. preko 1941-45, sve do 1990-95, uticali su su na takvo stanje kolektivne narodne (nacionalne) duhovnosti, ali i onaj naš specifični bosanski smisao za javašluk.

Evo šta o tome kaže Pašić:

– Kada je Mehmed Handžić 1940. godine, u svom radu o islamizaciji Bosne i porijeklu bosanskohercegovačkih muslimana, napisao da Bošnjaci “nemaju ni malo interesa zaistinom o svom predislamskom porijeklu i da je za njih glavno da ostanu osvjedočeni muslimani pa makar u prošlosti bili ne znam što,” on je time izrekao antologijsku istinu o jednom od najstarijih evropskih naroda i njegovom povijesnom odnosu prema vlastitoj historiji.

– U Evropi, a vjerovatno i u svijetu, nema naroda koji se nihilistički i s toliko nipodaštavanja odnosio prema svojoj historiji kao što su se odnosili Bošnjaci. Sve do savremenog doba, vjerska pripadnost islamu, Bošnjaku je bila važnija od njegovog etničkog porijekla.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *