Loading...
Sjećanje

Zaboravljena bosanska princeza

Bolnica u njemačkom gradu Geislingenu, zadužbina grofa Ulricha Von Helfensteina i njegove supruge Marie von Bosnien (Marije od Bosne)

Ako se kojim slučajem nađete u njemačkom gradu Geislingenu moći ćete prošetati ulicom vojvotkinje Marije od Bosne. Riječ je o zaboravljenoj bosanskoj princezi koja je prije sedam stoljeća povezala, tada moćno bosansko kraljevsko sa dvorom cara Karla IV.

Ova historijska ličnost gotovo da je zaboravljena u svojoj domovini, a u Njemačkoj joj stanovništvo i danas odaje počast. Jedini rad koji je u BiH napisan o Mariji Kotromanić je onaj Nedima Rabića, u zborniku radova Filozofskog fakulteta u Sarajevu. On je povrdio da je riječ o kćerki bosanskog vladara Stjepana II. Kotromanića.

Maria von Bosnien tj. princeza Marija Kotromanić (1349 – 1403) bila je kćerka bosanskog kralja Stjepana II. Kotromanića. Ona se udala za grofa Ulricha Von Helfensteina. Taj brak je tom njemačkom grofu povisio socijalni status, jer je ona bila iz kraljevske vladajuće dinastije. Njen životni put je detaljno opisan i nalazi se u historijskom arhivu grada Bernstadta – navode historijski izvori.

Detalj sa pročelja bolnice u Geislingenu sa inskripcijom – “… “i dobra Maria od Bosne”.

Ova bosanska princeza je sa sobom donijela miraz koji svjedoči o velikom bogatstvu, pored ostalog 10. 000 zlatnih dukata, skupocjena krzna, 11 podsuknji, što je bilo istaknuto za ta vremena, njenom mirazu su se divili gosti vjenčanja, a sve je zabilježeno i arhivirano u gradskom arhivu.

Grof joj je na dar prepisao nekoliko svojih posjeda, među kojima i dvorac u Wiesensteigu.

Vojvotkinja Marija, bosanska princeza, tj. Maria von Bosnien se bavila mnogo humanitarnim radom, pa je između ostalih djela, finansirala izgradnju bolnice u Geislingenu, koja još postoji. Godine 2021. u dvorcu u Weisensteigu je predstavljen mjuzikl “Maria von Bosnien – jedno vjenčanje i jedan sprovod”.

Prema historijskim izvorima, njen suprug je bio odani i blizak saradnik tada jednog od najjačih evropskih vladara Karla IV, a i sama Marija od Bosne je tako nerijetko boravila na dvoru. Smatrala se izuzetno utjecajnom i poslovnom. A, uvela je, uz saglasnost supruga i mnoge reforme u lokalnoj zajednici.

Izvor: dijak.online

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *