Loading...
Politika

Zašto stalno dozvoljavamo Putinovim gangsterima da se izvuku jeftino

Foto, The Daily Mail on line.

(Izvadak iz analitičkog teksta Owena Mattwewsa, objavljenog u The Daily Mail, 07.09.2018, pod naslovom:
The Real outrage? We Always Let Putin's Gangsters Get Away Scot Free.)

Nakon okrutnog ubistva Aleksandra Litvanjenka u Londonu 2006. godine, očekivalo se odlučno reagiranje britanske vlade. I zaista, otkazano je gostoprimstvo nekim ruskim diplomatama i ambasador (znači ruska vlada) je upozoren. Međutim, usprkos obećanjima naše vlade, usprkos verbalnog zaklinjanja i obećanja oštrog reagiranja, ubice, Andrej Lugavoj i saučesnik Dimirtij Kovtun, su se izvuklu Scot Free (fraza u značenju jeftino, u ovom slučaju -bez kazne).

Obzirom na status patriotskih zvijezda koji Lugavoj i Kovtun uživaju u Rusiji nakon ubistva, je li možda bilo neko čudo, očekivati da će ruski agenti pokušati likvidirati još kojeg “izdajnika” na britanskom tlu. I zaista, slijedeći je bio bivši ruski obavještajac Sergej Skripal i njegova kćerka. I kao u slučaju Litvanjenko, ubice su doputovali u UK, opskrbljeni sa specijalnim, krajnje opasnim otrovom pripremljenim za eliminaciju žrtava. I baš kao i Lugavoj i Kovtun, ubice su ostavile za sobom mnoštvo tragova, kao da im je svejedno bilo, hoće li im se ući ili ne u trag. Policija je prateći tragove precizno utvrdila rutu kretanja dvojice atentatora, identificiranih pod imenima Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov. Iako su ubice identificirane, baš kao u slučaju Litvanjenko, šanse da odgovaraju za zločin počinjen na britanskom tlu, nad britanskim državljanima, ravne su nuli. Razočaravajuća je činjenica da smo propustili izvuću pouke iz slučaja ubistva Litvanjenka. Reagiranje britanske vlade pokazalo se totalno neučinkovitim.

Foto – The Mirror.

Deceniju nakon ubistva Litvanjenka, i dalje dozvoljavom ruskoj kriminalnoj eliti pumpanje i pranje novca kroz našu ekonomiju, kroz investiranje u luksuzne nekretnine, dozvoljavamo pristup njihovim kompanijama londonskom tržištu kapitala; čak se i sude na našim sudovima potražujući jedan od drugog teške milijarde. Djecu upisuju u elitne britanske škole itd. itsl.

I pored svih slučajeva ruskog državnog kriminala – aneksija Krima, obaranje civilnog zrakoplova iznad Ukrajine 2014. godine, uplitanje u američke izbore 2016. i  kakvog-takvog reagiranja zapada na te ilegalne postupke, činjenica je – ruska država, njeni lideri, agenti i satelitska oligarhija, i dalje ostaju nesmetano integrirani u zapadne ekonomije.

Ako nam je doista stalo zaustaviti Putinove ubice u njihovim bahatim kriminalnim akcijama na britanskom tlu, moramo se konačno uozbiljiti.

Ruski banditizam se mora zaustaviti.

Sjedinjene Države su, oslanjajući se na ranije donešeni, slabo poznat i u USA i skoro zaboravljeni zakon što od predsjednika zahtijeva intervenciju protiv bilo koje države koja koristi hemijsko i biološko naoružanje protivno internacionalnoj regulativi,  već označile put ili način na koji se to može uraditi. Posljednji krug US sankcija, pokrenut nakon slučaja Skripal, zabranjuje američki izvoz visoko sofisticiranih tehnoloških proizvoda i inovacija u Rusiju, snažno tako afektirajući, za Rusiju životno važanu industriju proizvodnje nafte, kao i vojni sektor. Internet “domaćini” što obezbjeđuju bazu i ” halate” za otrovnu anti-zapadnu propagandu, takođe su na meti US sankcija.

Sjedinjene Države su ostavile ruskoj vladi rok od 90 dana u kojem ima mogućnost obezbijediti pristup internacionalnom timu eksperata za hemijsko naoružanje, prije nego eventualno US primijene još oštrije sankcije. Te sankcije bi mogle uključivati i zabranu ruskim avio-kompanijama letova za US i zabranu US bankama poslovanja sa ruskim bankama. De facto, USA je na putu označavanja Rusije, u ravni sa Sjevernom Koreom i Iranom, kao države koja službeno podržava terorizam kroz upotrebu internacionalno zabranjenog hemijskog naoružanja. I sve to, ironično, no istinito, zbog ubistva počinjenog, ne na tlu Sjedinjenih Država Amerike, nego na britanskom tlu.

Razočaravajuća je činjenica, da usprkos žestokim riječima i verbalnoj paljbi naših političara,  mi faktički ništa nismo demonstrirali na tragu američke odlučnosti suočavanja sa problemom kriminalne upotrebe hemijskog i biološkog naoružanja.

I predugo traje to žmirenje na jedno oko naše vlade, što onda slijedi armija odlično plaćenih operativaca: od londonskih agencija za promet nekretninama, preko veletrgovaca luksuznom robom i proizvodima za elitu do bankarskih barona – svi žmire na jedno oko praveći se da je sve regularno sa teškim milijardama unesenim u britansku ekonomiju, a pokradenim od ruskog naroda.

Ono što je bjelodano jasno na ovom slučaju, jeste slijedeće: istovremeno dok se ruski elitni političari busaju u patriotska prsa i na sva zvona prokazuju svojoj javnosti zapad kao babarogu koja radi o glavi Rusiji, teške milijarde ukradene od ruskog naroda čuvaju, investiaraju i obrću na zapadu.

Samo u 2017., £ 27.3 milijarde, prema podatcima  Ruske Centralne Banke, izvučeno je iz Rusije i oplasirano na zapad; povećanje od 160% u odnosu na prethodnu 2016. godinu. A to je, ne zavaravajmo se, tek službena cifra.

U aprilu prošle godine, procurili su u javnost tzv. Panama papiri, sa tajnim podatcima iz evidencije internacionalne tzv. offshore advokatske firme Mossack Fonseca, četvrte po veličini u svijetu. Ti podatci su bjelodano otkrili perfektno razvijenu mrežu offshore kompanija koje Putin i njegovi  sateliti-oligarsi koriste za izvlačenje novca iz Rusije i zametanje tragova “njihovom” kapitalu.

Ti podatci, ne samo da ukazuju na kolasalnu gramzljivost beskrupuloznog Putina i elite, nego s druge strane, transparentno demonstriraju  ranjivost ruske ekonomije. Prilika je to za britansku vladu da zaista Putina i taj krug njegovih satelita, pogode tamo gdje će zbilja osjetiti, znači:

  • desetine milijardi ruskih investicija u britansku ekonomiju imaju biti zamrznute,
  • imovina zaplijenjena,
  • bankovni računi nemilosrdno zamrznuti.

I dodatno, na sve raspoložive načine, ruska ekonomija ima biti nemilosrdno stegnuta u kliješta sankcija.

Međutim, do danas, kontramjere EU i USA, ostale su beznadežno neefikasne: nisu uspjeli, bilo smanjiti popularnost Putina, koja ostaje na stabilnih 80%, niti su uspjeli promijeniti njegov odnos i poimanje internacionalnog prava i obaveza koji otuda proizilaze. A opet, udruženi, US, Britanija i EU, imaju moć skršiti rusku ekonomiju.

Bez pristupa internacinalnom financijskom tržišu i inozemne bankarske podrške, ruski bankarski sistem neminovno kolapsira. Gigantske kompanije u državnom vlasništvu, poput Rosnef i Gazprom, zavisne su od stranog kapitala i ekspertize. Ključni infrastrukturni projekti, poput gasovoda za Njemačku, zavisni su od europskog financiranjam, inžinjerije i ekspertize.

Početne sankcije, one iz 2014. g., poslije aneksije Krima, bile su dizajnirane kao upozorenje Putinu u kojoj mjeri je ruska ekonomija ovisna o zapadnoj podršci. Ali nakon pokušaja ubistva Skripala, britanskog državljanina na britanskom tlu, jasno je da su iste ostale bez učinka.

Vrijeme je da se poduzmu mjere koje će Putin i njegov krug najužih saradnika, stvarno osjetiti.

Naravno, Putin može odgovoriti, sa jedinim zaista učinkovitim oružijem koje mu je prteostalo, a to je cyber (sajber) “artiljerija”. Ruski hakeri su već demonstrirali zastrašujuću sposobnost, praktično elektro-isključenja cijelih regiona, kao npr. u Zapadnoj Ukrajini. Razarajući tzv. NotPetya kompjuter virus, dizajniran sa strane državno sponzoriranih ruskih sajber kriminalaca, lansiran je 2017., ciljano na ukrajinske banke i ekonomiju, ali se proširio po cijelom svijetu, i naročito je pri tom pogodio transporterskog giganta morskim putem, kompaniju Maersk, ali i dodatno još na desetine zapadnih kompanija., prouzrokujući, procjenjuje se, štetu od £10 milijardi.

Nema dileme, zapad se mora suprotstaviti i internacionalnom sajber terorizmu, jednako agresivno i odlučnio kako se suprotstavlja “tradicionalnom” terorizmu.

Godinama već ruska državna televizija objašnjava ruskom narodu da je domovina u ratu sa zapadom, koji je pokrenuo, neku vrstu “globalne zavjere za uništenje Rusije”, kako, evo upravo prošlog tjedna, izjavi Franz Klintševič, član Komiteta za odbranu pri Gornjem domu ruskog parlamenta.

Imajući u vidu nepobitne dokaze o direktnoj Putinovoj umješanosti u pokušaj ubistva Skripala i kćerke, krajnje je vrijeme da se takve izjave, prime ozbiljno k znanju.

Rat koji je Putin pokrenuo na nas, moramo prebaciti u njegovo dvorište.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *