Loading...
OkruženjePolitikaSvijetVijesti

Nada za Poljsku

Urednički komentar u norveškom tjedniku Morgenbladet 26.okt.-1.nov.18

Preveo: Sanjin Salahović

Strah od autoritarne Europe, napuštanja liberalnih demokratskih ideala, u mnogome je vezan za političku neizvjesnost u Poljskoj. Prije svega, to je najveća zemlja u kojoj su ugroženi pravna država i nezavisnost medija. A opet, poljska opozicija ima realnu mogućnost da dobije izbore sljedeće godine. Eventualna promjena političkog kursa nije samo na zadovoljstvo po sebi. Ona bi omogućila EU da se jednostavnije nosi sa autoritarnošću Orbanove politike u Mađarskoj.

Regionalni i lokalni izbori prošlog vikenda u Poljskoj se mogu uzeti kao lakmus test za odlučujuće parlamentarne izbore sljedeće godine. Nacionalno-konzervativna vladajuća partija PiS je ostvarila napredak od pet procenata od 2014 god., ali je ipak završila sa 1/3 glasova. Koalicija koja se sastoji od liberalne Građanske platforme i nekih malih partija, osvojila je skoro 25 %. Njen potencijalni saveznik, Poljska narodna partija, dobila je 16,6%. Shodno tome, opozicija može slaviti što ove dvije vodeće anti PiS partije osvajaju skoro 10 % više glasova od vladajuće partije.

Ipak, prerano je slaviti. Politički ukus naroda na lokalnom planu se razlikuje od onog na državnom i ako se uzmu u obzir posljednje ankete, PiS je sa svojih 40% jača. Prema načinu na koji izborni sistem funkcioniše, to može biti dovoljno da vlast ostane nepromijenjena.

U isto vrijeme EU nastavlja juridičku borbu sa PiS-om. Posebno kada se radi o pokušaju te partije da, smanjujući penzionu dob, zamijeni državni sudački establišment sa svojim kadrovima. EU sud je prošlog petka tražio od Warszawa-e da zaustavi implementaciju ovih novih penzionih uredbi te su tek penzionisani suci pozvani nazad na posao u ponedeljak. Iako je još nejasno kako će se dalje odrediti poljska vlada ovaj se pravni korak EU, među stručnjacima, smatra revolucionarnim.

PiS glasači nisu posebno zainteresirani da vlada kontroliše sudove i medije. Zato PiS pokušava da predstavi tekući konflikt sa EU kao borbu sa liberalnim snagama koje žele preplaviti zemlju izbjeglicama.  U vremenu do sljedećih izbora, partija će dobiti pomoć od nebrojenih internetskih ”trolova” plaćenih od autoritarnih snaga iz više zemalja koje uviđaju da bi poraz PiS bio loš za njih u širem smislu.

Po tome, znajući ograničene mogućnosti EU da se obraća direktno građanima, poljska opozicija ima veliki zadatak od koga može zavisiti sudbina Europe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *