Loading...
PolitikaSvijetVijesti

Letitia James najavljuje temeljite istrage Trump-a i njegovih

NTB (Norveški telegrafski biro) 12.12.18

(Preveo: Sanjin Salahović)

Nastupajući državni advokat New York-a najavljuje masivne istrage Donald Trump-a, njegove familije i svih onih njemu bliskih koji su mogli kršiti zakon.

– Koristićemo sve zakonske mogućnosti da istražujemo predsjednika Trump-a, njegove i poslovne transakcije njegove familije, kaže demokrata Letitia James za NBC News u svom prvom intervjuu nakon što je izabrana za novog državnog advokata u New York-u.

Ona preuzima dužnost u januaru i najavljuje opširnu istragu ne samo Trump-a i njegove familije, nego i svakoga ko je mogao kršiti zakon i to čim nastupi na dužnost i otpočne s poslom.

Teme koje će sasvim sigurno biti predmetom istrage su eventualna kršenja zakona u vezi sa Trump-ovim interesom u biznisu nekretnina u New York-u, sastanka sa ruskim službenicima u Trump-ovom tornju 2016 god. kao i državnih subsidija koje je Trump dobio. Biće istraženo i kako je Trump prekršio Ustavnu zabranu primanja poklona ili pogodnosti za američke službenike od strane stranih država, a bez dozvole Kongresa. Također, istraga će obuhvatiti i Trump-ov zakladu.

– Istražićemo svakog ko je kršio zakon u njegovom okruženju, tvrdi James.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *