Loading...
SvijetVijesti

Pogledi u svijet

Rubrika Pogledi u svijet, bosanski pogledi, 17.06.2019
Urednici: Amna Dumpor i Nihad Filipović

?

HONG KONG – Predsjednica izvršne vlasti u Hong Kongu, Carrie Lam, nakon više od sedmice dugih masovnih protesta, obratila se građanima sa dubokim izvinjenjem, ali nije ponudila ostavku što je bio jedan od zahtjeva demonstranata. “Shvatila sam da sam mogla mnogo bolje da obavljam svoj posao i učinim više”, rekla je Lam u svom javnom izvinjenju, zbog predlaganja spornih zakona koji bi omogućili izručenje osumnjičenih za krivična djela kao što su ubistvo i silovanje u Kinu, Tajvan i Macau, New York Times i BBC News.

Bio je to nevjerovatan prizor snage naroda i otpora ljudi u gradu čije slobode Peking sve više ugrožava, ali se ujedno odagnala i svaka nada da će gospođa Lam moći brzo pronaći rješenje za okončanje spiralne političke krize koja već mjesecima potresa Hong Kong, The Telegraph.

PEKING – Kineski predsjednik Xi Jinping ove nedelje planira svoju prvu državnu posjetu Sjevernoj Koreji što je iznenađujući potez koji bi mogao potresti njegov odnos s predsjednikom Trumpom, koji se već dva puta susreo s liderom Sjeverne Koreje, Kim Jong-unom, i postigao diplomatski nuklearni dogovor sa zajedničkim spoljnopolitičkim potpisom. Gospodin Kim je u posljednjih 15 mjeseci četiri puta putovao u Kinu kako bi se posavjetovao s kineskim predsjednikom. Međutim, gospodin Xi, 66, koji je jedan od najputovanijih kineskih lidera, oklijevao je da uzvrati posjetu, lišivši 35-godišnjeg gospodina Kima prestižne uloge domaćina svom najmoćnijem susjedu, The New York Times.

ERBIL (Kurdistan 24, 2018) – Ulaganja u polu-autonomnoj oblasti Kurdistana znatno su porasla u proteklih nekoliko mjeseci, dostigavši ​​3,67 milijardi dolara, saopćili su lokalni zvaničnici iz odbora za ulaganja.

Kurdistanska regija je u svom kontinuiranom prosperitetu i sigurnosti tokom proteklih decenija u odnosu na druge dijelove Iraka, pretrpjela kritičnu ekonomsku krizu od 2014. do 2017. godine.

Kriza se pojavila 2014. godine nakon što je savezna vlada Iraka smanjila udio regionalne vlade Kurdistana (KRG) u državnom budžetu. Prema višim kurdskim zvaničnicima tome su posredovali i drugi faktori, uključujući borbu protiv Islamske države (IS), međunarodni pad cijena nafte i priliv 1,8 miliona izbjeglica i interno raseljenih lica (IDP) iz Sirije i drugih dijelova Iraka u regiju Kurdistana.

Sada, dvije godine nakon poražavajućeg referenduma koji je otjerao mnoge investitore i strance te stvorio veliki vakum moći, Kurdistanska oblast u Iraku ponovo je na putu prema prosperitetu.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *