Loading...
EkonomijaFilosofijaHistorijaKomentariPolitikaSvijetVijesti

Top lider u EU se pribojava početka kraja Europe

(C) – MATTI MATIKAINEN

Preveo: Sanjin Salahović

Eu-komesar Jyrki Katainen primjećuje da političari u sve većem broju zemalja vuku u pravcu suprotnom liberalnim vrijednostima.

– Primjećujem jasan trend, kaže Katainen za NTB (Norveški telegrafski biro)

Izdvaja primjer: Poljske, Mađarske i Rumunije. Ali također i više drugih europskih zemalja ima lidere koji se postavljaju upitno spram osnovnih demokratskih pravila igre, kaže Katainen.

-Situacija pobuđuje duboku zabrinutost, kaže on.

Niko ne bi pretpostavio prije nekoliko godina da ovako nešto može doći. Sada to počinje bivati, ako ne normalno, onda barem normalnije nego prije.

Sve više zaoštravanja

Konzervativni Finac je na putu ka svome petom i posljednjem mandatu kao potpredsjednik EU komisije. Tamo je radio sa: zapošljavanjem, rastom, investicijama i konkurentnosti.

U toku posljednje četiri godne otkako je otpočeo mandat, konflikti sa zemljema poput Poljske i Mađarske su se samo zaoštravali.

Ako se konflikti nastave u istom pravcu možemo svjedočiti ”početku kraja” EU kakvu poznajemo, pribojava se Katainen.

– Mnogi od ovih političara borili su se za slobodu pod komunističkim režimima. Sada idu u suprotnom pravcu, kaže on.

Artikl 7

U srijedu će predstavnici u EU-parlamentu zauzeti stav o prijedlogu u kome se preporučuje aktiviranje artikla 7 EU traktata protiv Mađarske.

Artikl 7 se naziva još i ”atomskom bombom” u EU zajednici. Aktiviranje njegovo je početak procesa kažnjavanja koji u posljednjoj instanci može voditi tome da se Mađarskoj oduzme pravo glasa u EU.

Prijedlog je obrazložen time da Mađarska vlada već niz godina sistematski podriva demokratiju, pravnu državu i ljudska prava.

Mađarska pak odbacuje proces kao politički motiviran ”lov na vještice”.

Ali nisu ni Mađari jedini kojima se prijeti “atomskim dugmetom”. EU komisija ja već izašla sa sličnom inicijativom u procesu protiv Poljske zbog kontroverzne reforme sudstva u toj zemlji.

Rumunija u centru pažnje

Pored toga je EU-komisija počela pažljivo pratiti razvoj situacije u Rumuniji, kaže Katainen.

Zabrinutost EU-komisije je ta da pravna reforma u Rumuniji može oslabiti borbu protiv korupcije i otvoriti put mogućnosti da političari koji su krivi mogu izbjeći kazni.

– Bićemo primorani da se umiješamo ako se ništa ne poduzme, kaže Katainen.

Raskol

Bivši finski premijer misli da europski političari moraju sada povuči jasnu granicu između onog što je pravo i što nije.

-Kada su osnovne vrijednosti EU na kocki ne može se nastupati tolerantno i diplomatski te davati ljudima prostora da lutaju, upozorava on. Europa ne može dopustiti političarima da preuzmu kontrolu nad sudstvom i medijima.

– Moramo podvući granice.

Sami konflikti su proizveli glavobolju unutar familije konzervativnih partija EPP, kojoj Katainen i sam pripada. Fidesz, vladajuća partija mađarskog premijera Viktor Orban-a je također član EPP.

Ako ostali članovi EPP izaberu da se suprotstave Fidesz u glasanju u srijedu u EU parlamentu, prijedlog za artikl 7 će najvjerovatnije biti izglasan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *