Loading...
Sjećanje

Navršava se 35 godina od smrti jednog od najvećih bh. pisaca Branka Ćopića

Iako su ga mnogi znali kao čovjeka vedrog duha i nekoga ko je uvijek bio spreman za šalu, na današnji dan prije 35 godina Branko Ćopić, jedan od najboljih bh. pisaca, izvršio je samoubistvo skokom s Brankovog mosta.

Branko Ćopić rođen je u malom mjestu Hašani kod Bosanske Krupe 1. januara 1915. godine. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a učiteljsku školu završio je Karlovcu.

Budući da je nakon podizanja ustanka u Bosanskoj krajini 1941. godine pristupio partizanskim jedinicama, ovaj period je kasnije imao veliki utjecaj na tematiku njegova stvaralaštva. Od 1951. pa sve do smrti profesionalno se bavio književnošću.

Ćopić je jedan od najplodonosnijih i najčitanijih bh. pisaca, a neka od njegovih najpoznatijih dijela su: “Priče ispod zmajevih krila”, “Bašta sljezove boje”, “Pod Grmečom”, “Doživljaji mačka Toše”, “Ježeva kućica”, “Prolom”, “Doživljaji Nikoletine Bursaća”, “Orlovi rano lete”, “Magareće godine” i mnoga druga.

Njegova djela su prevođena na albanski, bugarski, češki, engleski, esperanto, francuski, holandski, italijanski, kineski, mađarski, njemački, poljski, rumunski, ruski, slovački i turski jezik. Bio je član Srpske akademije nauka i umjetnosti i Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Dobitnik je mnogih priznanja poput Rakićeve nagrade, NIN-ove nagrade za roman “Ne tuguj, bronzana stražo”, Oktobarske nagrade Beograda, Njegoševe nagrade za “‘Baštu sljezove boje”, nagrade “Skender Kulenović” i mnogih drugih.

Izvor: Klix. ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *