Loading...
Komentari

Pogledaj dom svoj anđele

Nihad Filipović

Pratim komentare na sinoćnje isključenje Miralema Pijanića, u utakmici BiH protiv Grčke. Biva sudac ima nešto protiv Bosne – to je manje više opće mjesto komentatora. A da nam na um nadođe da je prosto to tako vidio sudac – to nam nije ni u malom mozgu. Evo i meni se na prvu učinilo da je Pjanić onoga zakačio po nozi. Tek u ponovljenom snimku sam vidio da nije. A da li je i sudac to tako mogao vidjeti?

Pa mi onda na um pade paralela – pa isto se tako ponašamo i u društvu, u politici napose: uvijek nam je neko drugi kriv. Primjera je milion – od Dejtona kojega su nametnuli stranci do bajagi nametnute zastave Vartanke…
Nikako da se oko sebe osvrnemo i prokontamo – ima li šta i do mene i politike za koju glasam i koju izglasavam na vlast…. I nikako da skontamo da veliki svijet nije obavezno tu da nam sapliće noge, podmeće i radi protiv nas.

U redu, uvijek su to iz nekog interesa – od Plavih šljemova i Dejtona do danas. Ali utakmicu na terenu igraju igrači i nije baš da je sve mimo njih, a do sudaca.

Što se utakmice tiče, u pravilu, sudije su tu da sude, ne da navijaju. Naravno i tu svega ima. Ali, kažem u pravilu. A na kraju smo dobro i prošli – 2:2 je super rezultat, kako se igra razvijala.

Znači taj čip u glavama moramo mijenjati. A sa promjenom čipa slijedi i promjena u načinu mišljenja; opet otuda do promjene stanja na terenu je samo korak!

Nije dakle baš svaka do sudije koji nas mrzi!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *