Loading...
PolitikaSvijetVijesti

SKUPLJAČI PERJA: Tuča u parlamentu Hongkonga zbog moguće izmjene zakona, ima povrijeđenih (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Fizički obračun izbio je danas u parlamentu Hongkonga zbog planiranih zakonskih izmjena prema kojima će osumnjičenima biti suđeno u matičnoj Kini.

Tenzije sa početka sjednice u parlamentu Hongkonga završile su se tučom, političari su počeli da psuju i skaču na stolove, a neki su pokušavali da se domognu mikrofona, prenio je BBC.

Nekoliko poslanika je povrijeđeno, a jedan je prebačen u bolnicu. Prodemokratski poslanik Geri Fan je izveden na nosilima, dok je jedan od propekinških zakonodavaca iz obračuna izašao sa povredom ruke.

Kritičari smatraju da bi predloženim izmjenama zakona o izručenju bila smanjena sloboda Hongkonga, dok sa druge strane vlasti tvrde da su izmjene neophodne radi izručenja osumnjičenog za ubistvo na Tajvanu.

Kako podsjeća BBC, Hongkong i dalje ima odvojen pravni sistem od matične Kine. Peking je 1997. vratio kontrolu nad Hongkongom, nekadašnjom britanskom kolonijom, uz uslov da će ovoj teritoriji omogućiti “veću autonomiju, osim u pitanjima vanjske politike i politike odbrane”.

Embedded video

SCMP News

@SCMPNews

Hong Kong extradition bill battle descends into chaos, leaving lawmaker injured https://buff.ly/2VYryuO 

29 people are talking about this

 

Izvor: (SB/B92)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *