Loading...
OkruženjePolitikaVijesti

Predsjednica ustavnog suda postaje prva austrijska kancelarka

Foto: Wikipedia

Brigitte Bierlein, koja će ove godine zbog navršenih 70 godina morati u mirovinu, bit će zadužena za sastavljanje kabineta koji će imati potporu parlamenta do sljedećih izbora koji bi se trebali održati u rujnu.Tako će postati i prva kancelarka u Austriji.

“Ona je predsjednica austrijskog ustavnog suda i za nekoliko dana ću je imenovati austrijskom kancelarkom”, rekao je u obraćanju medijima predsjednik Alexander Van der Bellen.

Smirivanje napetosti

“Najvažniji cilj u ovome trenutku je pridonijeti smirivanju napetosti i izgradnji povjerenja između svih (političkih) strana….u Austriji, Europi i cijelome svijetu”, rekla je Bierlein.

Van der Bellen je dodao da se sa Bierlein, koju će u roku od nekoliko dana službeno imenovati zajedno s ostatkom vlade, dogovorio oko toga da ministri budu uglavnom javni službenici.

Bierlein je dodala da je za ministra vanjskih poslova izabrala Alexandera Schallenberga, diplomata koji je bio visoki dužnosnik u Kurzovom uredu.

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata nepovjerenje jednom kancelaru i njegovoj vladi

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata austrijski parlament iskazao je nepovjerenje jednom kancelaru i njegovoj vladi – nakon samo 525 dana završio je mandat Sebastiana Kurza.

Vlada konzervativnog kancelara pala je u ponedjeljak poslijepodne nakon što joj je većina u parlamentu izglasala nepovjerenje.

To je epilog afere u čijem je središtu objava tajne videosnimke na kojoj je dotadašnji vođa ultradesnice i austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache nudio lažnoj nećakinji ruskog bogataša ugovore s državom u zamjenu za financijsku potporu njegovoj stranci.

Strache je nakon toga podnio ostavku na mjesto vicekancelara, a Kurz je pozvao na prijevremene izbore te je razvrgnuo koaliciju svoje konzervativne Narodne stranke (OeVP) sa Stracheovom ultradesnom Slobodarskom strankom (FPOe).

Izvor: index.hr/HINA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *