Loading...
Sjećanje

Najljepša sjećanja se uvijek skupljaju u dvoje

Nihad Filipović

“Najljepša sjećanja se uvijek skupljaju u dvoje”
(Njemačka književnica Luise Rinser, (30. travanj 1911 – 17. ožujak 2002.)

1.

Osmog januara 1537. godine u Sarajevu je osnovana Gazi Husrev-begova medresa kao dio urbane cjeline, uz Gazi Husrev-begovu džamiju i biblioteku.

Od tada do danas, ova odgojna i obrazovna institucija radi neprestano punih 488. godina.  Najstarija je institucija te vrste u jugo-istočnoj Evropi.

Gazi Husrev-beg je sin bosanskog plemića Ferhad bega – poginuo 1486. u bitci kod Adane, Turkia – i sultanije Seldžuke – kćerka sultana Bajazita II. Znači, bio je unuk turskog sultana Bajazida II. i praunuk sultana Mehmeda Fatiha.

2.

ŠEVALA ZILDŽIĆ-IBLIZOVIĆ
(prva liječnica muslimanka u Kraljevini Jugoslaviji)

Devetog januara 1903. godine, u Sarajevu je rođena Ševala Zildžić – Iblizović, prva liječnica, bošnjakinja u Bosni i Hercegovini.

Nakon završene Djevojačke škole u Sarajevu, unatoč otpora konzervativne sredine, sa šesnaest godina obratila se pismom tadašnjem reisu-l-ulemI Džemaludinu Čauševićau s molbom da joj se odobri upis u Mušku gimnaziju, jer nije bilo odgovarajućih obrazovnih škola tog nivoa za djevojke, a nije ni primjenjivana praksa miješanih škola.

Impresioniran Ševalom, a i sam sklon poticanju obrazovanja ženske djece, reis Čaušević je odobrio Ševali upis u Mušku gimnaziju u Sarajevu.

Tako je Ševala, kao prva i tada jedina djevojka, počela pohađati školu sa mladićima.

Kasnije upisuje Medicinskog fakulteta u Zagrebu, gdje je diplomirala 1931. godine. Na istom fakultetu je diplomirao i njen budući suprug  Muhamed Iblizović.

Nakon diplomiranja vraća se u Sarajevo gdje ostvaruje uspješnu liječničku karijeru. U privatnoj ordinaciji sa suprugom,  radila je kao specijalistica pedijatrije i kao ginekologinja. Radila je i na općem zdravstvenom prosvjećivanju stanovništva i suzbijanju zaraznih oboljenja.

Na današnji dan prisjećamo se ove značajne ličnosti u historiji bosanskih muslimana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *