Loading...
Satire šumske

Peti Njutnov zakon, u transkripciji skromnog djaka Nihiliste od tvrdog grada Klucha

Nihad Filipović

Sve velike istine su jednostavne kao i velike inovacije; kud’ ćeš veću, a do prostote jednostavnu inovaciju od kruga i poluge… Od Arhimeda je ona – Ne dirajte mi krugove, a i ona – Dajte mi oslonac i dovoljno dugačku polugu i pomjeriću svijet (zemaljsku kuglu – opet krug, jel’de?)…

Ali zakoni fizike djeluju transferirani i u društvu. Ne vjerujete Nihilisti Filipoviću od tvrdog grada Klucha. Razmislite: šta je historija nego podruštvljeni zakoni fizike. Njutn je otkrio gravitacionu silu tako što mu je jabuka sa grane pala na glavu i unutra pokrenula neke klikere. Nama, bivšim jugobalkanezerima, non-stop padaju i jabuke i meci i granate i komunizam i fašizam i radikalni nacionalizam i svašta nešto na glavušu, a nikako da skontamo da je to ona Njutnova gravitaciona sila transferirana na društvo, pa nam kazuje, kako sve što ne valja, pasti mora; haj’mo ponovo: pade fašizam, pade komunizam, pade NDH-izam, pade jugoslavenski maskirani svesrbizam; e pa zemljaci živi bili pa vidjeli, pašće i RS-izam.

Neki sada vidim ponovo prizivaju komunizam da nas ustroji u vrste. Ima bre da bude leva, leva, leva; i tačka.

A neki bi, neuzbillahi, nazad u sedmo stoljeće i još ranije, u vremena prvih objava.

Ali, neja od toga ništa. Puj pike, bilo, prošlo, propalo i vrati li se, neslavno, ko šugava pašče krajputice, opet će proći i propasti. Kaže rahmetli dida Njutn, ako već meni nećete na viru.

A more biti i da se vrnu ta potrošena, proćerdana i propala vremena. Jer, povijest je naša fizika, a ko ne uči od povijesti, uči ponavljajući je.

Drugim riječima, jabuke i olovo će nama bivšim jugobalkanezerima, padati na glavuše, sve dok nam se, konačno, neki  važni klikeri ne pomjere.

Kao ono vaktile didi Njutnu što se pomjeriše.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *