Loading...
Satire šumske

Otišo si, sarmu probo nisi

Nihad Filipović

Kako saznajemo, preko naših veza u bh. Agenciji za informiranje, dezinformiranje i ašćare laganje – Dođite nam na viru, predsjednik vlade Republike Srbije je najavio dolazak “skoro cele srpske vlade” u bivšu Bosnu i Hercegovinu tj. u Banja Luku, 9. januara (nije važno koje godine, svake je isto), na proslavu i svečano obilježavanje Dana Republike Šumske.

Prema našim informacijama, svečanom pošumljavanju u Narodnoj Skupštini Republike Šumske prisustvovaće i član Predsjedništva bivše Bosne i Hercegovine, gospodin Kara-Šaćir Izetbeg sa kompletnim vrhom Stranke Demokratske (Re)akcije. Dolazak je najavio i poznati intelektualac, živi dokaz kredibiliteta ekonomske teorije, danas nemaš sutra imaš, u nas poznate pod lokalnim imenom, ko je jamio, jamio je, poratni profiter i lider ateističkih Bošnjaka, gospodin Farah-Faraon Radonja.

Kao specijalni gost se očekuje gospođa Munira-Nura Bazduljaš, po zanimanju majka Muarema, frtalj filozofa iz Travnika, autora čuvenog filozofskog bukvara, najčitanije knjige u regionu rahmetli Jugoslavije: Bolje Beogradsko govno u ruci, nego Travnička pita na grani.  Inače, gospođa majka je poetesa i bh. dopisna članica kabineta predsjednika vlade Srbije za informacije i propagandu; gospođa majka, poetesa i tako to, na svečanoj sjednici Skupštine Šumske će pročitati, uz ovaj povod napisanu poemu – Oda mirotvorca: Stotinu za jednog, jednog ni za šta.

Prije svečanog pošumljavanja na sjednici Narodne Skupštine planinsko-brdskog i šumskog ente-lente-blente-tente (skraćeno – blentitet), poslanici će zajedno sa gostima prošetati do Srpskih Toplica u bivšem Gornjem Šeheru, gdje će gosti iz Pederacije BiH na lokalnom muslimanskom mezarju proučiti Fatihu svim žrtvama Zelenih beretki, mučki samopoubijanih u Banjaluci za vrijeme talibanske džihad-strahovlade u godinama 1992. na 1995. Zatim će se prisutni autobusima državne kompanije Bus Srpske, prevesti do obližnjeg srpskog Banj brda na bivšim Šehitlucima, gdje će svečani uzvanici imati prilike nadisati se čistog srpskog zraka (bivša hava Šehitlučka) i usput, u akciji, Pošumimo Šumsku, svaki posaditi po svečano drvo, i svaki položiti po vijenac svim palim borcima antifašističkog rata i borcima za slobodu šumske otadžbine.

Poslije svečanog pošuljavanja na sjednici Narodne Skupštine blentiteta, predviđena je svečana večara. Kako saznajemo iz naših izvora, jelovnik je posebno prilagođen za uzvišenu priliku. Služiće se samo odabrani srpski odojci, srpski papci, gravče na tavče sa srpskim rebarcima, srpske tripice, srpsko vino, srpska kava, srpski šećer i srpska voda. Za goste muslimane pridošle iz pederaliteta predviđena su pohovani srpski pilići, srpske koke i srpske tukice.  Specijalno za svečanu priliku, pošto se nigdje u Šumskoj ne može nabaviti, a kao izraz dobre volje i najboljih želja, za goste iz Pederacije je naručena iz Teherana: bosanska kahva, šoljice za kahvu bez drške (bivši fildžani) i teheranski rahat-lokum.

U zabavnom dijelu programa pošumljivanja koji ide uz zakusku, zvijezda grand večeri biće Svetlana Ražalovana zv. Karavela, koja je pripremila premijerno izvođenje u novom aranžmanu tradicionalnog šumskog hita, posvećenog njenom pokojnom mužu, đikanu Željku Ražalovanom, pod naslovom, Otišo si, sarmu probo nisi.

Voditelj Programa pošumljavanja, biće proslavljeni filmski reditelj, karavlah od Gorice, Semir, Nemanja, Kušturica.

Nakon završetka svečanog dijela pošuljavanja predviđen je kolektivni odlazak u srpsko kino Bog te vido (bivše kino Kozara) na premijeru filma posvećenom blagopočivšem Slobodanu Oslobodiocu, u režiji naprijed pomenutog slavnog karavlaha Kušturice, pod naslovom, Sve je isto, samo tebe nema.

Na kraju ostaje nam samo zaključiti: Ovako se razvijaju dobrosusjedski odnosi, cijeni i poštuje bivša zemljica Bosnica kontra odluke njenog Ustavnog suda, kojom je 9. januar kao Dan Šumske presuđen neustavnim. Jer, jedno je sigurno, takve odluke ne doprinose pozitivnoj atmosferi u Regionu i dobrosusjedskim odnosima dva bratska naroda. Ne može se više kao do sada, što bi narodni duh Šumske rekao: Plitak potok, a duboka voda. Nego samo ovako, udruženo i složno bratskim pošumljivanjem, ili, da se opet poslužimo šumskom metaforom: Ti na zeleno, a ja na crveno. Semafor nas rastavi, al’ nas sarma sastavi.

U to ime, redakcija nihbih-fejsćenifa@magacin.com, želi srećno svim poturicama, šokcima, vlasima i karavlasima na proslavi Dana planinsko-brdskog i šumskog genociteta, dobar tek, prijatno i samo nam se ne prežderite. Šta bi mi bez vas?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *