Loading...
HistorijaPolitika

Traganje beta intelektualca za bošnjačkom alfa politikom

Asger Jorn (1914 – 1973), Unnamed.

Nihad Filipović

Profesor Šaćir Filandra je jedan od onih naših intelektualaca koji bi, s oprošćenjem, i kakili i piškili u isto vrijeme, a to ne ide; ne može se biti istinski intelektualac, a iz istine koju sagledavaš izvlačiti konformističke zaključke. Ne mogu vuci biti siti i sve ovce na broju. Džaba sve knjige, studije, eseji, naučne tribine, okrugli stolovi, katedre, titule, akadamska uzajamna tapšanja po ramenu, kolegijalna provincijalna priznanja i slično, ako se nauka koristi kao demagogija, kao de facto instrument politike i kao paravan iza kojega se krije etička nekonzistentnost.

Teško narodu sa inteligencijom koja se komotno odnosi prema istini, nije u stanju sagledati prioritete u vremenu i nema viziju budućnosti. A Filandra je jedan od perjanica salonskog bošnjaštva: puna usta Bosne i Bošnjaka, a nigdje supstance, samo truhlo kompromiserstvo. Puni su profesorski kabineti takvih po Sarajevu, profesorske sinekurice redovito kapaju, drže se kružoci, vazi se po medijima, prelijeva se iz šupljeg u prazno, adorira se de iure nepostojeći i de facto oktroirani, tzv. dejtonski Ustav BiH, šupljira se o legalitetu i pravnoj državi u zemlji u kojoj je sve nelegalno još od 1992. itd. i tome slično.

Filandra je jedan od prominentnijih takvih bošnjačkih intelektualaca. On nema prije svega moralni kredibilitet, a to onda i njegovu naučnu auru dovodi u pitanje. On kao kritikuje stanje, a uglavnom ništa konstruktivno, na tragu istine koju otkriva, od njega kao intelektualac i nekakve vodeće pamet u Bošnjaka ne čusmo. On nauku doživljava onako kako nepismeni i neobrazovani doživljavaju one pismene i učene: divi joj se, umjesto da je koristi. To čak nije ni lukavo, kako, moguće, Filandra konta. Jer lukavi, a beskrupulozni, obilaze nauku, čak je preziru, pošto je često nalazom i porukama suprotna njihovim interesima.

Asger Jorn, Indbildt ensomhed (Umišljena samoća).

Evo primjera kojim ću pokušati ilustrirati naučni kredibilitet prof. Filandre. Ovo je jedan, ali, koliko se u medijima da upratiti, sav njegov naučni diskurs je kao u ovome primjeru: kerefeka od nauke.

Filandra svojevremeno, s pravom, nazva RS “nedemokratskom tvorevinom u čijim je temeljima uzidano mnogo krvi i suza nevinih bošnjačkih civila, žena i djece prije svega”; ali odmah u nastavku te iste rečenice, u tekstu “Srpska elita” iz 2007, objavljenom u banjalučkim tzv. “Nezavisnim novinama”, učeni profa dodaje: “Niko pametan i odgovoran ne traži ukidanje Republike Srpske”.

Kaže, biva jedna od vodećih glava u Bošnjaka, profesor boni, nije šala, to je “samo stranačka retorika bošnjačkih političara sračunata na osiguranje vlastitih pozicija radikalizacijom naroda”.

Eto, to je jedan od vrhova društvene pameti u Bošnjaka: Republika genocidna je sazdan na nevinoj krvi Bošnjaka, civila, žena, djece, ali, kaže mister profa, „niko pametan u Bošnjaka ne traži ukidanje RS“…. Adio pameti. Ili možda profa misli da smo baš svi ludi, pa nam može muda pod bubrege i talašiku pod pilotu podvaljivati.

A onda se, rano ljuta, nanovo javi u medijima sa pitanjem – đe je ba Bošnjaci ta alfa politika u vas? On, koji sve vrijeme radi na umrtvljivanju narodne svijesti u Bošnjaka pita ih – Bošnjaci gdje vam je alfa politika.

Bošnjaci u traganju za alfa politikom najprije trebaju naći načina da na pravu mjeru svedu svoje beta intelektualce.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *