Loading...
HistorijaKultura

STEĆCI, LAŽI I BOGUMILI

Piše: Nihad Filipović

Interesantno je to, kako neki (mnogi) naši, predpostavljam obaviješteni intelektualci, još uvijek istrajavaju na tezi o bogumilstvu pripadnika srednjovjekovne Crkve bosanske. Traje to u našoj duhovnosti još od Franje Račkog i njegove studije „Bogumili i patereni“, vani se proširilo preko nekih uglednih imena, a kod nas je poseban zamajac dobilo sa nekritičkim preuzimanjem tih teza sa strane Miroslava Krleže i Mehmedalije-Maka Dizdara.

Ipak novija istraživanja i naučna percepcija Crkve bosanske i njenih vjernika, argumentirano opovrgavaju tezu o bosanskim bogumilima i stećcima kao autentičnom tragu i dokazu bogumilstva u srednjovjekovnom kraljevstvu bosanskom. Moderna historijska nauka argumentirano odbacuje tezu o bogumilstvu Crkve bosanske. U tom smislu upućujem znatiželjne na značajnu studiju Srećka Džaje i Dubravka Lovrenovića, „Srednjovjekovna Crkva bosanska“ i na djelo Petka Nikolića-Viduše, „Stećci, laži i bogumili“. (Viduša međutim, kako sam dodatnu utvrdio u razmjeni poruka sa njim, tipično za priučene intelektualce na nacionalnim poslovima, upada u drugu klopku, pa tvrdi kako smo svi mu u Bosni sljednici srBskog naroda, samo nam je   religija promijenila suštinu duhovnog bića i identitetskog osjećanja).

 Hvalov zbornik 1404.

I engleski historičar Noel Malcom, pisac poznate knjige Bosnia, a short history”, u nas objavljeno pod naslovom “Povijest Bosne“(Erazmus Gilda, Zagreb, Novi Liber, Zagreb i Dani, Sarajevo, 1995.), odstupa od teze o bosanskim bogumilima, jer nema dokaza u tom pravcu.

I doista, logičkim slijedom je za zapitati se: ako su srednjovjekovni bosanski kristjani zapravo zagovarali heretičko bogumilstvo, koje kao što je poznato nastaje na prostorima današnje Bugarske, otkuda onda tamo ni traga od stećaka, koji su isključivo karakteristika našeg bosanskog prostora, odnosno onoga što je nekada pokrivalo bosansko kraljevstvo?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *