Loading...
Komentari

Magnicki zakon i nastojanja Vladimira Putina da me likvidira

William Bill Browder, tokom svjedočenja pred Komisijom američkog Senata za istragu u vezi stranog uplitanja u izborni proces u USA, 27. juli 2017.

Napisao: William Bill Browder, The Time, 17. juli 2018.

Browder je osnivač i direktor kompanije Hermigate Capital Managament. Bio je najveći investitor u Rusiju do 2005. Nakon što je njegov advokat Sergej Magnicki nađen mrtav u zatvoru, (gdje je bio smješten nakon hapšenja, pošto je otkrio prevaru veličine $230.000.000 dolara, u kojoj su učestvovali neki visoki vladini funkcioneri), 2009. godine, Browder pokreće kampanju rasvjetljavanja endemske korupcije i povreda ljudskih prava u Rusiji. Donji tekst je njegova izjava  data u osvit pojavljivanja kao svjedok pred Komisijom američkog Senata u istrazi oko mugućeg stranog (ruskog) uplitanja u američki izborni proces 2016.

Za bosanskepoglede.com priredio: N. F.

Nisam gledao konferenciju za štampu Donalda Trumpa i Vladimira Putina, u Hesinkiju, ali kada je moj telefon gotovo se zapalio od preugrijanosti brojnim porukama koje su stizale jedna za drugom, znao sam, nešto krupno se dešava. Ubrzo saznajem i šta: Prijatelji mi javljaju – Putin me je imenom pomenuo, bez da je uopće bio pitan od novinara. Jednostavno, iskoristio je priliku da me, niotkud, izvuče u centar pažnje javnosti.

Putin je ponudio Trumpu mogućnost da američki istražitelji obave razgovor sa 12 ruskih tajnih agenata upravo imenovanih sa strane Specijalnog savjetnika Roberta Mullera u zamjenu za mogućnost ruskih isljednika da pristupe meni osobno i meni bliskim saradnicima.
Nije to došlo niotkuda: posljednjih deset godina ja sam proveo pokušavajući se zaštititi od mogućeg ubistva sa strane Putinovog režima. Već se desio niz ubistava u vezi sa željom režimskih funkcionera da zapravo najprije mene likvidiraju. Začudo, Trump je stajao odmah do Putina i klimao odobravajući glavom dok je on “puštao” moje ime u etar. Čak je poslije izjavio da je to “čudesna” ponuda.

Ja sam tako duboko penetrirao Putinu pod kožu zato što sam osoba direktno odgovorna za tzv. Magnicki zakon. To je zakon kojim se dozvoljava vladi USA da zaledi imovinu stranih lica i odbija izdavanje viza osobama koje se terete za povredu ljudskih prava diljem svijeta.
Neki od tih tipova su ubili mog advokata Sergeja Magnickog nakon što je otkrio prevaru vladinih funkcionera, najbližih saradnika predsjednika Putina, i to u iznosu od circa $230.000.000.
U biti, radi se o tome da se sam Putin okoristio sa tom prevarom. Otuda njegova zabrinutost da bi mogao njegov kapital sklonjen vani (vjerovatno najveći ikada akumuliran u modernoj povijesti), doći pod udar Magnicki zakona.

Helsinški samit nije bio prvi put da je moje ime se našlo u fokusu Putinove pažnje. Na jednoj konferenciji za štampu 2006., na G-8 samitu u Petrogradu, mlada reporterka iz The Moscow Times, upitala je Putina, zašto je meni onemogućen ulazak u Rusiju i zašto sam proglašen opasnošću po nacionalnu sigurnost Rusije.  Ta reoporterka je kazala tom prilikom da sam ja najveći strani investitor u Rusiji i da je, ranije tog dana, britanski premijer takođe se raspitivao kod Putina u vezi moje situacije. Putin je tada kazao: “Iskreno, ne znam zašto toj osobi nije odobrena viza. Vjerovatno je ta osoba prekršila zakone naše zemlje i to je razlog da joj nije odobrena viza. I ako drugi rade to isto, onda će i njima biti odbijena viza”.

Od 2012., jedan od Putinovih prioriteta u diplomatskim nastojanjima “ispod stola” jeste ukidanje Magnicki zakona. No bez uspjeha. Ne samo da zakon nije povučen, nego naprotiv još se protegao na sedam dodatnih država uključujući, Veliku Britaniju, Kanadu, Balktičke zemlje i Gibraltar. Pored tih država, još ih je osam koje su već usvojile Magnicki zakon: Švedska, Francuska, Njemačka, Danska, Australija, Južna Afrika i Ukraina.

Trenutno u svijetu se vodi pet istraga fokusiranih na utvrđivanje ko je profitirao od kriminala što ga je otkrio moj advokat Magnicki. Ove istrage su rezultirale blokiranjem imovine (u inostranstvu) nekih ličnosti iz vrha ruske politike. Rečene istrage nisu samo opasnost za te ljude po sebi, nego su opasne kao pokazni primjer i za neke moćne ljude i kriminal u koji su oni upetljani. Otuda, to su ljudi koji su spremni i ubiti, da bi sačuvali imetak.

Putinova najnovija optužba na moj račun je da sam donirao $400 miliona Hillary Clinton je laž u domenu njegove fantazije: NIKADA NISAM DONIRAO POILITIČARE, NISAM DONIRAO HILLARY CLINTON ili BILO KOG POLITIČARA.

Putinova laž je u rangu ostalih laži usmjerenih na kompromitaciju moje ličnosti: optužuju me da sam serijski ubica(!), da sam agent CIA-MI6, odlučan potkopati kredibilitet ruske vlade; i optužuju me da sam, nekim nedokučivim zahvatom, tamo dalekih 1990-ih, pokrao $4.8 milijarde IMF novca inače namijenjenog ruskoj državnoj blagajni(?)

Momci su ozbiljno iznervirani, gube živce i počinju činiti grešku za greškom. Najveća greška koju je Putin napravio u naprijed rečenom manevru s predsjednikom Trumpom jeste što se obratio pogrešnom lideru. Iako sam rođen u Americi, emigrirao sam prije 29 godina u Veliku Britaniju i danas sam britanski državljanin. Ako me se zaista želi dočepati, radije neka prošeta do britanskog premijera; u Britaniji ionako željno očekuju da razmijene koju sa njim u vezi biološkog vojnog otrova Novichok kojega su njegovi agenti “sijali” okolo po gradu Salisbury, Engleska.

Povezani sadržaj:

 

Iznenadna smrt ruskog pozorišnog režisera Mihaila Ugarova, nakon što je režirao predstavu o advokatu za borbu protiv korupcije Sergeju Magnickom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *