Loading...
PolitikaSvijetVijesti

Iznenadna smrt ruskog pozorišnog režisera Mihaila Ugarova, nakon što je režirao predstavu o advokatu za borbu protiv korupcije Sergeju Magnickom

http://www.sandrianov.ru/report/tvori/107-mikhail-ugarov

Prevela i obradila: Amna Dumpor
16. maj 2018.

Ruski pozorišni režiser i dramatičar Mihail Ugarov koji je postavio na scenu predstavu o životu i smrti poreskog advokata Sergeja Magnickog, pronađen je mrtav 1. aprila 2018., prenosi Daily Beast. Izvještaji u Rusiji navode da je samo šest sedmica nakon smrti Ugarova, umrla i njegova supruga – pozorišna režiserka Elena Gremina, 62, inače velika kritičarka predsjednika Putina.

Magnicki je zatvoren nakon što je razotkrio lanac korupcije u državničkim krugovima, a smrt Ugarova i njegove supruge su samo jedne u nizu nesreća koje su zadesile one koji su bili u orbiti pokojnog advokata. Porodični advokat Magnickog, Nikolaj Gorohov, pao je sa četvrtog sprata zgrade u Moskvi u martu 2017. godine i bio teško povrijeđen. U intervjuu  za NBC prosle godine Gorohov je izjavio da je osam osoba uključenih u slučaj Magnicki moralo umrijeti “u misterioznim ili nasilnim okolnostima”.

“To nije slučajno”, rekao je Gorohov NBC-u, dodajući da se plaši za svoju sigurnost do te mjere da ne želi da ulazi u prekomjerne detalje. “Neko to planira, ali na nesreću se ne sjećam detalja. Ako država pokriva prevarante, onda je sve moguće.” Ono što je kasnije postalo poznato kao afera Magnicki započelo je 2007. godine kada je pomenuti advokat počeo da otkriva ​​duboke slojeve poreske utaje u ruskim državničkim krugovima, uključujući i zvaničnike Ministarstva unutrašnjih poslova. Zatvoren je 2008. godine, nakon što je u medijima obznanio informacije o političkim malverzacijama i poreskoj utaji novca u iznosu od $230 miliona dolara (po nekim izvorima $295 miliona).

Sergej Magnicki i američki financier Bill Browder (u jednom trenutku najveći strani investitor u Rusiji), proglašeni su krivima za poreske prevare u Moskvi 2013. godine. Browder sada živi u Velikoj Britaniji, ali je Magnicki, 37, umro 2009-e godine usljed navodnog premlaćivanja. Advokatu je suđeno veoma bizarno, nakon njegove smrti, dok je Browderu suđeno u  njegovom odsustvu.

Sergej Magnicki i Bill Browder  http://independent.co.uk  

Foto: Susannah Ireland

“Ono što trebate shvatiti o Rusima jeste da oni uopće nemaju ideologije”, rekao je Browder. “Ono što Vladimir Putin radi je pokušaj stvaranja kaosa u svijetu. U Rusiji ne postoji vladavina prava. Državni moćnici djeluju beskrupulozno iz pozadine, koristeći korupciju, ucjene, torture i ubistva kao nacin održavanja sistema “kleptokratije”, a u centru svega toga nalazi se Putin.”

Browder je osnovao i vodio jednu od najvećih investicijskih kompanija u Rusiji, “Hermitage Capital Management”, od 1996-2005. Kada su on i njegov advokat Sergej Magnicki razotkrili veliki lanac korupcije, otišli su vlastima. “Očekivali smo da  će “dobri momci” da uhvate “lose momke”, izjavio je odboru za pravosuđe u Senatu. “Ispostavilo se da u Putinovoj Rusiji nema dobrih momaka.”

Slučaj Magnicki: Europski parlament traži sankcije za 32 ruska čelnika suodgovorna za smrt ruskog odvjetnika

(Izvod iz vezanog clanka 2014. godine objavljenog na sajtu index.hr

Zastupnici u Europskom parlamentu donijeli su u srijedu rezoluciju u kojoj traže sankcije za 32 visoka ruska dužnosnika suodgovorna za smrt ruskog odvjetnika Sergeja Magnickog, za sudsko prikrivanje činjenica i za neprestano uznemiravanje njegove obitelji. Rezolucija pravno ne obavezuje i ima tek političku važnost pa europske vlasti ništa ne može primorati da provedu preporuke parlamentaraca. Po neovisnim istragama, Sergej Magnicki, koji je u javnost iznio korupcijski skandal ruskih vlasti, umro je u pritvoru 2009. “u neljudskim uvjetima zbog svjesnog zlostavljanja i mučenja.”

U rezoluciji se Vijeću, koje zastupa zemlje EU-a, predlaže popis s imenima 32 ruska dužnosnika kojima bi se zabranilo izdavanje vize za zemlje EU-a i blokirala imovina na teritoriju EU-a.

Sergej Magnicki, koji je postao simbol borbe protiv korupcije, uhićen je 2008. pošto je razotkrio financijske malverzacije policijskih i poreznih čelnika vrijedne 5,4 milijarde rubalja (130 milijuna eura) kojima su oštećeni država i investicijski fond “Hermitage Capital”. Magnicki je 2013., gotovo četiri godine nakon smrti, proglašen krivim za poreznu utaju na sudu u Moskvi. Po odluci koju je vrhovni sud donio 2011., u Rusiji se može suditi umrlima.

Afera je uzrokovala skandal u rusko-američkim odnosima, nakon cega su američke vlasti u prosincu 2012. donijele zakon kojim se ruskim čelnicima suodgovornim za odvjetnikovu smrt i za druga kršenja ljudskih prava zabranjuje ulazak u Sjedinjene Države. Rusija je istog mjeseca uzvratila donošenjem zakona koji predviđa izradu popisa s imenima američkih državljana i drugih stranaca nepoželjnih u Rusiji te je zabranila posvajanje ruske djece u američkim obiteljima.

Mihail Ugarov i Elena Gremina u Tsarskoye Selo, u blizini St. Petersburga, 2000. godine.
  https://www.nytimes.com

Moskva – Početkom 2000-ih, bračni par Mihail Ugarov i Elena Gremina žalio se da je ruski teatar decenijama nakon pada sovjetske imperije okoštao i udaljio se od stvarnih problema društva. Potom su, prosvijetljeni susretom sa Londonskim kraljevskim pozorištem, pokušali da to promijene. U sklopu kulturne razmjene sa Londončanima, upoznali su se sa dokumentarnim pozorištem – korištenjem intervjua, narativne istorije i novinarskih izvora za postavljanje djela na pozorišnu scenu. Gremina i gosp. Ugarov su usvojili tu tehniku i 2002. godine u Moskvi osnovali Teatr.doc – pozorišnu kompaniju koja je predstavljala šokantne prizore iz života u post-sovjetskoj Rusiji. “Ako idete redovno u pozorište, nećete čak ni pretpostaviti da u zemlji postoje ekstremno bogati i siromašni, da smo u ekonomskoj krizi, da stopa nataliteta pada, da smo u ratu”, rekla je Gremina za Radio Liberty  2005-e  godine.

Ali vlasti su bile sve svjesnije kritičkog  sadržaja njihovog rada.

“Naša vlast stvara situaciju zbog koje smo prisiljeni da se angažujemo u protestnoj umjetnosti. Sa Teatr.doc moći ćemo da pozorišnom prostoru osiguramo novi život i da mu damo sasvim novo značenje”, rekao je Ugarov za Business Online, sajt za vijesti u Kazanu, na jugozapadu Rusije. Teatr.doc je ostvario svoju misiju. “Počeo je popunjavati informacione praznine u društvu pričajući o onim stvarima o kojima niko drugi nije pričao”, rekao je Mihail Durnenkov, dramski pisac koji je blisko povezan sa pozorištem. Pitanja kojima se bavila produkcija Teatr.doc obuhvatila su i talas krize iz 2004. godine nakon tragedije u školi u Beslanu, suđenja licima uhapšenim tokom protesta protiv Putina na Bolotnajskom trgu u Moskvi, kao i istragu i krivično gonjenje filmskog direktora koji je bio kritičan prema vladi. Gospođa Gremina je napisala, a gosp. Ugarov režirao, pozorišni komad pod nazivom “Jedan čas osamnaest minuta”, posvećen ruskom advokatu Sergeju Magnickom koji je preminuo u pritvoru u Moskvi 18. novembra 2009. godine.

  http://khpg.org/en/index.php?id=1472734679

1. septembra 2004. Čečenski militanti opkolili su školu u Beslanu i uzeli za taoce 1128 ljudi. Operacija spašavanja završena je 3. septembra 2004. Ovaj Teroristički akt je ubio 334 ljudi, uključujući 186 djece, a 810 ljudi je bilo povrijeđeno.  O spremanju terorističkog napada se navodno znalo unaprijed, ali vlasti nisu ništa poduzele da ga spriječe ili da shodno dobivenim informacijama pojačaju obezbjeđenje u školi. Ovom prilikom je uhapšeno i pet majkih ubijene djece koje su zahtijevale odgovore od ruskih vlasti. Na svojim majicama su imale ispisane transparente protiv predsjednika Putina, kriveći ga za tragediju koja se mogla spriječiti.  

Izvor: nationalpost.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *