Loading...
Komentari

Trumpa i ruskog međeda mi!

Nihad Filipović

Sada, konačno, nakon agresije ruskog međeda na Ukrainu, biva jasnije rusko, navodno teško dokazivo, (ali znaju ovi što treba da znaju), uplitanje u američke izbore 2016, što Trumpa ubaciše u predsjedničku fotelju.

Je li tip imao ideju povlačenja USA iz NATO pakta? Jeste. Znate – Amerika first!
Je li još 2014. Putin aneksirao Krim i odradio Dombas i Luhansk? Jeste. A još ranije odradio Južnu Osetiju i Abhaziju? Jeste.
Je li već tada bila formulirana ta strategija obnove SSSR zone uticaja. Definitivno, to ide negdje od 2007/8, ako ne i odranije. Zna onaj koji je malo oko toga googlao.

I sada da je Trump pobijedio i osvojio drugi mandat – šta bi bilo? Pa vrlo izvjesno – povukao bi USA iz Nato pakta. Malo je falilo da to odradi već u prvom mandatu.
To u USA sa takvim odlukama ide malo teže, ali je apsolutno izvodljivo uz odgovarajući većinski politički “presjek” Kongresa i Senata.
I gdje bi Evropa danas bio u takvoj sitauciji, bez NATO štita, sa ovako agresivnom Rusijom, koja se ne obazire ama ni elementarno, koliko je iz pristojnosti, na norme internacionalnog prava.

Mišljenja sam da tu nema slučajnosti. Putin i ta ekipa na vlasti u Rusiji, su imali te planove i znali su zašto muljaju sa američkim izborima, zašto im ne odgovara Hilary Clinton kao predsjednica (aktuelna politika predsjednika Bidena jer ono isto što bi i Hilary provodila da je osvojila predsjednički mandat); pa su bezbeli, znali i zašto im paše Donald Trump.

Trump, inače, ostaje vrlo, vrlo zagonetna ličnost. Mnogo je nerazjašnjenog u backgroundu njegovog uzleta u stratosferu američke politike. No jedno je jasno,  njega bi, ne samo zbog muljanja sa “genijalnim” Putinom (njegova izjava nakon agresije Rusije na Ukrainu), nego najprije zbog prolivene krvi u Kongresu 2021. godine, (pet ljudi je tom prilikom ubijeno), za šta je direktno odgovoran – valja na sud.

Ali tip je bivši predsjednik, lova do krova, prijatelji i veze na ključnim mjestima, pa je zaštićen kao međedi u Rusij što su zaštićeni! A kako izgleda kad su međedi pod zaštitom države, to bar mi u Bosni znamo… Tako da – nije isključeno, ali, malo je vjerovatno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *