Loading...
Satire šumske

Kad’ na vrbi rodi grožđe

Table clock Time Smashing Out, digital art by Alan Swart.

Nihad Filipović

U mene mi Ramo, haver i kum, emigrant još od onog rata, tamo na Floridi u Ameriki nastanjen, piše:

Znači kume, da kojim čudom maršal i njegovi komunisti vaskrsnu i uskrsnu (među njima i moj otac i brat mu, moj adže, rahmet obojici), a sa njim i Ante i Draža i njihovi da se dignu, pa zakuhaju novi građanski rat (čuj mene, građanski; kakav građanski rat među seljacima, na zemljici na kojoj građana i nejma); nejse, velim, da zakuhaju novi  rat, te pobjede, svejedno koji, maršalovi ili poglavnikovi, ja ti kažem kume, opet bi kidnuo ‘vamo na zapad. Bjež'o bih, iako se puške ne bih fać'o, izuzev ako bi me naćerali, k'o i ono vaktile što se faćo nisam, neg’ me ućerali u domobransku uniformu. Ti me bar znaš – nisam ja za taj pos'o.

Nego bih kume zdimio jopet na zapad, na slovensku i austrijsku granicu, pa šta bude: ako prođem, proš'o sam, ako me zarobe, vala pristao bih namah da me ubiju, neg’ da živim po njihovom adetu.

‘Nako, kažem. Jer, evo gledam vijesti i te antiprotivne u Saraj'vu, sve nake fine gospoje i raja, ne vole fašizam, a fašistički arlauču i ne daju da se pofaćanim na slovensko-austrijskoj granici na kraju onog rata, pa pobijenim, onako od klipa, njima desetinama hiljada tako pobijenih, biva nije se imalo vremena tabiriti ko je prav, a ko kriv – nego rokaj; eto, ne daju njima ovi danas antiprotivni u Saraj'vu da se očita pomen, prouči dova i šta ja znam. Vele antiprotivni, sve crni fašisti bili, najcrnje ubice i zločinci nemere neg’ naki.

Vidi šejtana. Taman da su svi zločinci bili, a jakako nego nisu, znam, sam sam bio tamo – Allah džellešanuhu je konačan sudac. Njemu se obraćamo i molimo za spas naših grišnih duša. A on zna.

Pa se pitam, ako bi mene u tom novom “našem” ratu, ubili gore na Kočevskom Rogu, ili ne'do Bog zazidali u Hudu jamu, k'o ono ‘45. što su zaziđavali moje prijatelje “zločince”, bil’ makar ti, meni kume proučio Fatihu?

Ma oprosti, znam da bi, nego ‘nako, pitam. Udarlla mi ova vrućina američka u pamet, a air-condition mi u kvaru, pa mi se sve pomutilo.

A šta znam, more biti da su gospoje i antifa raja i u pravu? More biti u njih radi antifa air-condition k'o vekerica, pa bistrije misle. A more biti – Kad na vrbi rodi grožđe – i da je sarajevska vekerica ta promjena koju svijet želi vidjeti. More biti.

Mahsuz selam, tvoj kumina Ramo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *