Loading...
Komentari

Neka 2023. godina, bude posljednja godina pakla u Ukraini

Komentar redakcije novine The Daily Maill, London, 24. 2. 2023.

Lav Trocki je rekao – rat je lokomotiva historije. Da bi bili sigurni da je Zapad na čelu te lokomotive, a ne Vladimir Putin, Ukrajina mora biti spašena.

Zahvaljujući herojskoj hrabrosti i nabavci NATO oružja, snage predsjednika Zelenskog osigurale su pobjede za koje je malo tko mislio da su moguće kada je Rusija pokrenula ničim izazvanu varvarsku invaziju.

Ali godinu dana nakon započinjanja agresivnog rata donedavno nezamislivog u Evropi, rat visi o koncu, a slobodni svijet je na raskršću.

Način na koji Zapad nastavalja podršku Ukraini, je presudan. Da li obazbijeđujemo dovoljno oružja za naše prijatelje da prežive ponovljene ruske napade i da li je to dovoljno za pobjedu na bojnom polju i okončanje pokolja?

Ili je potrebno da pojačamo podršku, da Ukrajini damo sredstva da potisne osvajače nazad, da pošaljemo još tenkova, raketnih sistema dugog dometa i da, borbenih aviona.

Odgovor je očigledan.

Kao što Boris Johnson, koji je potaknuo Zapad dok su drugi lideri pasivno sjedili skrštenih ruku, jasno kaže:

‘Svijet se suočava s odlučujućim trenutkom ranog 21. stoljeća.’

Postoji samo jedna opcija: dati Ukrajincima sve halate koji su im potrebni da poraze Putina – i dati im sada. Tiraninu se ne može dozvoliti da uspije u svom brutalnom ekspanzionizmu.

Putin se deklarirao kao megalomanijak koji je sopstvenu fatamorganu i noćne more preveo u okrutnu stvarnost.

Ali, njegova agresija ujedinila je Zapad, ojačala NATO i oživjela liberalnu demokratiju.

Trebali bismo učiniti sve što je u našoj moći da ubrzamo Putinov poraz, okončamo njegove zločine, sačuvamo globalni poredak – i pošaljemo upozorenje drugim diktatorima.

Prije godinu dana na ovom mjestu smo pisali da Britanija ima svečanu dužnost ponuditi ukrajinskom narodu naš čelik i pomoć. Moramo to i dalje činiti.

———————————————————

Link:

https://www.dailymail.co.uk/news/article-11787239/DAILY-MAIL-COMMENT-Make-Ukraines-year-horror.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *