Loading...
Komentari

Kontinuitet ili diskontinuitet (2)

Piše: Nihad Filipović

Sada, kada znamo činjenice i pozadinski tok koji je proizvodio društveno–političko i pravno stanje kakvo imamo u BiH (vidjeti dio 1. i 2.  pod naslovom Kontinuitet ili diskontinuitet), postavlja se pitanje: Šta je nama zastava, grbi i himna BiH?

Pa tako se javljaju i neki u vezi skorašnjeg pokretanja portala bosanskipogledi.com te primjećuju da smo u logo uvrstili oktroiranu zastavu.

Trenutna državna heraldika, tj. grb, dodajmo i zastava (plus himna, koja ne spade u heraldiku, ali spada u državne simbole), ni jedno ni drugo, a i jedno i drugo je plavo-žuta kombinacija sa koso poslaganim zvijezdama, (pri čemu, u heraldičkoj tradiciji, plavo simbolizira iskrenost, snaga i vjeru, a žuto, mudrost, nesebičnost i vjeru) – nema historijsko uporište u bh. tradiciji. Činjenica je međutim da je i jedno i drugo u službenoj upotrebi i kao takvo su simboli njenog trajanja u novim okolnostima, kakve god da jesu.
Ta činjenica je kao odraz slike (lika) u ogledalu: Bosna i Hercegovina jeste unutar podijeljena država i društvo, a simboli o kojima je riječ su refleksija (odraz) tog stanja; poput lika u ogledalu.

Bosanske podjele nisu tek administrativno-pravna formalnost, nego je riječ o tako dubokim podjelama društva da to u perspektivi, izuzev ako se takav tok ne spriječi, vjerovatno vodi disoluciji države.

Upravo iz razloga tako duboke podijeljenosti društva, BiH od rata na ovamo ima problem postizanja dogovora na brojnim pitanjima, između ostalog i oko himne i heraldičkih simbola države; (kao što je poznato, trenutni grb i zastavu BiH je nametnuo 1998. Visoki predstavnik Karl Vestendrop, da bi uopće Bosna mogla se pojaviti na Olimpijskim igrama te godine. Kasnije, 2001. donesen je i Zakon o grbu BiH.)

Heraldičko stanje danas u Bosni je, u nekim aspektima mišljenja, isto što i stanje proizvedeno okupacijom Bosne 1878. koje je potom, u 40-togodišnjem vremenskom trajanju, prevedeno u pravnu činjenicu, u funkcionirajući sistem.
I Bosna pod okupacijom K.u.K. je prvo, izgubila ime (u naziv pridodata Hercegovina), drugo dobila heraldiku – zastavu i grb (plus himna) – nametnutnu sa strane okupatorskih vlasti. Sve troje – i grb i zastava i himna, bili su simboli okupacionog stanja koje u Bosni traje do 1914. g.

Paralelno danas, ti državni simboli JESU simboli stanja podjele u bh. društvu koje postoji kao realna životna činjenica, kao stanje koje traje, (a trajalo je i prije Dejtona 1995, samo što su ga rat i dejtonski MS, poput ogledala reflektirali u političku i pravnu činjenicu). Možemo se praviti da ni jedno ni drugo (plus himna, ako se i to kome ne sviđa) ne postoji, ali je činjenica da je i jedno i drugo (i opet plus himna, ali još uvijek bez teksta, jer se Bošnjaci, Srbi i Hrvati ne mogu ni oko toga dogovoriti), u opticaju kao službena heraldika države BiH.

Vratimo se pitanju: portal bosanskipogledi.com i uvrštavanje grba BiH u logo, tj.vizuelnu prezentaciju portal.

– Da li ta činjenica znači da portal nije nezavisan, da je režimski, jer se miri sa podjelom BiH?

Ukratko, ne znači. Portal je projekt koji su pokretači izfinancirali svojim, (ne režimskim) novcima.

– Da li ta činjenica znači da pokretači portala prihvataju stanje podjeljenosti bh. države i društva?

Ukratko, ne znači.

– Da li je napravljena greška kod uvođenja trenutnog grba BiH u logo portala?

Ukratko, moguće. Ali, ista primjedba bi se mogla primijeniti i na uvođenja grba Bosne pod AU okupacijom, pa to nikom nije zapelo za oko. A i jedno i drugo, i taj K.u.K. grb i ovaj Dejtonski su činjenice, jedno već historijska činjenica, a drugo činjenica stvarnosti.

– Da li mijenjati logo?

Osobno ne bih imao ništa protiv i da se izmijeni. Razumijem logiku primjedbe na logo portala. No odluka nije samo moja. To jedno, a drugo, mislim da je to periferno u odnosu na ciljeve portala.

Konačno, ako pokretači portala počnu činiti kojekakva odstupanja na perifernom, šta očekivati na ključnom, na onome što su ciljevi portala, a to je afirmacija liberalnog mišljenja i argumentirana intelektualna borba za cjelovitu Bosnu u njenim historijski naslijeđenim granicama?

Iz tih razloga smatram logo Bosanskih pogleda, kakav jeste, nije pitanje života i smrti države BiH.
Prosto, činjenica koja reflektira državno pravno stanje u Bosni. Kao ono što je grb, zastava i himna AUM u okupiranoj Bosni refletirali tadašnje stanje. Koje je završilo znamo kako.

Prema tome, idemo dalje.

A te šupljake politikantske o režimlijama, sluganstvu, potkupljenosti pokretača portala itd., ko god ih vrtio, može ih malo mačku o rep. Mi se prvenstveno zalažemo za promjenu paradigme i postojeće matrice razmišanja, jer smo mišljenja da se kompletan sistem mora i može jedino mijenjati iznutra. Iz same utrobe društva!

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *