Loading...
PolitikaVijesti

Predsjednik Ivanov odbija da potpiše sporazum sa Grčkom o promjeni naziva Makedonije

Foto: http://www.balkaneu.com/gjorge-ivanov

Izvor https://www.independent.co.uk

Prevela: Amna Dumpor

Predsjednik  Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je da neće potpisati sporazum sa Grčkom o promjeni naziva svoje zemlje.
Ivanov smatra da bi sporazum koji bi preimenovao Makedoniju u ” Republika Sjeverna Makedonija”, dao Grčkoj previše ustupaka.

“Moj stav je konačan i neću prihvatiti nikakav pritisak, ucjenu ili prijetnje. Neću podržati ili potpisati takav štetan sporazum “, rekao je Ivanov na konferenciji za novinare.

Predsjednik ima podršku nacionalističke opozicije VMRO-DPMNE i izjavio je da eventualno buduće članstvo Makedonije u EU i NATO-u nije dovoljno jak razlog za potpisivanje štetnog sporazuma.

Protiv ovog sporazuma kapitulacije ćemo se boriti svim demokratskim i pravnim sredstvima “, rekao je šef VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski na konferenciji za novinare, smatrajući sporazum  “apsolutnim porazom za makedonsku diplomatiju.”

Očekuje se da bi sporazum između premijera ove dvije zemlje trebali  potpisati ovog vikenda njihovi ministri inostranih poslova. Nakon toga bi makedonski parlament glasao, i ako bi se sporazum odobrio onda bi  bio potreban potpis g. Ivanova.

Makedonskoj centralnoj – lijevoj vladi potrebna je dvotrećinska većina da bi dobili odobrenje od parlamenta, a to bi zahtjevalo podršku VMRO-DPMNE koja se snažno suprotstavlja sporazumu.

Ako predsjednik odbije da potpiše, sporazum bi se vratio parlamentu na još jedno glasanje. Gospodin Ivanov bi u tom slučaju morao da potpiše ugovor,  ako bi se izglasao po drugi put.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *