Loading...
KulturaPolitika

ENCI, BENCI, NA KAMENCI

Piše: Nihad Filipović

– Znači, otac ti zaglavio na Goli otok na prevaspitanje samo što je kazao:  -Pa šta hoće Tito, u pet godina da prestigne veliki SSSR.
A ti i danas titoista i kažeš: – Sve, sve, ali ON!

– Znači, onom drugom, velikom piscu danas, isto otac zaglavio na Goli, ostavio mu majku sa njim, dvoje braće i sestricom, da se majka snalazi kako zna i umije; jebe se države za njenom sirotinjom.
A on titoista i danas. Odrastao majci pametan, pa kaže, nije šala, nakon 38 godina od smrti idola, kaže da je idol ubijao ljude, ali svejedno, bio je genijalan.

– Znači onom trećem otac bio mali sitni poduzetnik, mlinar, mlio (da mlio, ne ispravljajte) brašno i od toga živila mu porodica, školovao djecu, sve do fakulteta. Kako, ne pitajte. Muka, dert, ali i inat. Zajebani Krajišnici: kad ih stišćeš da dihati ne mogu, oni najžilaviji, najotporniji… I onda u penzionim godinama – nema penzije, ne da “narodna država”. Jer je bio kapitalista, sunce ti žeženo; mlio brašno i zgrto lovu, bem ti neđelju mladu!
A sin mu danas poručuje: Prenesite čitavom svijetu da je Tito bio legenda!

– Znači, hoće te otac i mati na falkultet upisati, traže stipendiju i ne mere; ne da “narodna vlast”. Ćaća bio na Golom i nikada se do kraja nije pokajao.
A ti ipak završio, znaju tvoji kako: crno ispod nokta odvajali da ti završiš. Pa onda, svršen fakultetlija, presretan tako načitan i pametan, kličeš: Druže Tito mi ti se kunemo!

– Znači, Tito u Sarajevu, oca, brata, strica i adžu, dajidžu i ujku, “narodna vlast” strpala na sigurno u Centralni zatvor, biva opasni antititoistički elementi, baljezgaju svašta po kafanama, zajebavaju se sa maršalom itd., pa u buharu dok doživotni jugoslavenski car neprošinja kroz grad.
A ti stojiš u masi i kličeš doživotnom predsjedniku, radostan, ma šta radostan, ushićen što vidiš maršala…

– Znači, otela ti “narodna država i didovinu i đedovinu, u kuće tvoje majke i oca uselila se nova elita, na tvojoj očevini zakopitila crvena buržoazija…
A ti kličeš Titu.

– Znači ono pleme koje osjećaš svojim, jer je tvoja tradicija, tvoja pjesma, tvoj folklor, jezik, historija, nešto što ti je pri duši i srcu blizu, najbliže, “narodna vlast”, ukinula, ne prizna ti to; pjevaj igraj koliko hoćeš, ali nemereš biti ono što osjećaš da jesi… Jer si onda protiv naroda i države… A ti ponosan i gord stojiš pred ikonom i kličeš: I poslije Tita, Tito.

– Znači, umro car, a na tebe se zgrominja ona ista njegova vojska u koji si i ti služio, za koju si novac izdvajao da oficiri imaju gdje s guza na guz, pa na teške poslove vojničkog drila. Poubija ti ta vojska rod, proćera te kroz iglene uši, raseli te, raspameti te…
A ti i dalje kličeš mrtvom drugu caru: Živio maršal! Da je ON živ ne bi on to dopustio.
Jah, priko noći zakorovili oficiri genocidaši, sime im se zatrlo.

– Znači, “narodna vlast” omogućila i radničkoj i seljačkoj djeci da se školuju.
Strašna mašna: – Svi veliki ljudi, kao i velike rijeke, potiču iz provincije. Eto otkrio Tito izvor Amazonije. Skenirajte moderni kapitalizam pa detektirajte djecu radničkog i seljačkog porijekla na upravljačkim pozicijama…
A ti i dalje stojiš i urlaš o Titovoj genijalnosti i pripisuješ ga djeci kao recept za budućnost!

E pa stvarno!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *