Loading...
Komentari

K’o kiša oko Kragujevca

Nihad Filipović

Drugovi i drugarice, gospoje i gospodo Serbi, presaberite se i skontajte; nemojte mene baliju, da umjesto vas kontam, šta je u vaše ime rađeno. I nemojte vazda oko istine – K’o kiša oko Kragujevca. Nego izvucite iz skontanog poštene, ljudske zaključke i ne dozvolite, kao što dozvoljavate, da vam najgori pišu istoriju.

Da ima elementarne pravde i da je ta svijest prisutna kod prosječnog srbskog čovjeka, narod srbski ne bi svojim liderima dozvolio da u Srebrenici uopće kandidiraju Srbina za gradonačelnika, ama ne bi im dozvolio nogom kročiti na mjesto genocida, makar dok ne poumiru ovi što im zločinci, u ime srbsko, pobiše najmilije; da, da, u vaše ime drugarice i drugovi, gospoje i gospodo Serbi, nemojte se samozavaravati, u vaše ime u Srebrenici se ubijalo. *„Oslobođena“ od turaka Srebrenicu je vama đeneral Sotona predao na poklon. A vi je ćutke primište; jah – Poklonu se ne gleda u zube, jel'te.

 

U Kragujevcu bi, za jednog, stotinu, pa švapska noga nije mogla, decenijama iza Drugog svjetskog rata, kročiti na mjesto pokolja. A eto, isto ne vrijedi za Srebrenicu. Iako bi više stotina za jednog, ne vrijedi. Zašto? Eto, zašto?

Ja znam, ali eto, provokator, balijaner, šta da se radi, pa pitam.

*   A Šta kaže statistika, Popis 1991, Srebrenica, površina 527 km.kv, stanovnika – 37. 211, od toga: Muslimani – 27. 118 ili 72,9 %, Srbi – 9. 381 ili 25, 2 %, Hrvati – 38 ili o,1 %, Jugoslaveni – 372 ili 1 %, Ostali – 302 ili 0,8 %.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *